CHŘEST? A PROČ NE?

In Okrasná zahrada, Zelenina by walsla

Chřest lékařský (Asparagus officinalis), lidově také „špargl“, je vytrvalá dvoudomá rostlina, která dorůstá až do 150 cm. Na vysokém větveném stonku rostou čárkovité části napodobující listy – říká se jim fylokladia. (Fylokladium (phyllocladium) je útvar odvozený od stonku, který funkčně i tvarově nahrazuje list – například u chřestu, listnatce…).

Kvete v červnu až červenci bíle až žlutozeleně a plody jsou červené bobule o velikosti 5 – 8 mm.
Chřest lékařský roste přirozeně na většině území Evropy, pěstovaný a poté zplanělý je však rozšířen i v Asii, Severní Americe i Novém Zélandu.

Chřest se pěstoval už v dávnověku, u nás jsou písemné zmínky o něm již z doby Karla IV. a zajímavé je i pojmenování této rostliny – vzniklo prý od „chřastnutí hromu“. Chřest tedy patřil do skupiny tzv. hromových koření, které měly chránit před bleskem (spolu s netřeskem a pelyňkem)
Příště – báječný jednoduchý recept.