LISTOVÝ SALÁT – RECEPTY   

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Hlávkový salát je oblíbenou lahůdkovou zeleninou, recepty jsou tak jednoduché, že je s přehledem zvládne i začátečník. Můžeme je podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale třeba s čerstvým pečivem jako lehkou a vynikající večeři.
Základem je vždy 1 – 2 hlavičky salátu, které rozebereme, omyjeme a listy natrháme na kousky.
BABIČČIN SALÁT
Zálivku připravíme ze studené vody, octa (můžeme použít citron), soli a špetky pepře a cukru – necháme ještě odpočinout na chladném místě, aby se chutě propojily, a pak nalijeme na salátové listy.

PŘÍTELŮV SALÁT
Natrhané listy salátu zalijeme osoleným zakysaným podmáslím nebo můžeme použít osolené acidofilní mléko.

SALÁT OD TCHÝNĚ Z MORAVY
Slaninu nakrájíme najemno a uškvaříme. Připravíme si zálivku z vody, octa, soli, pepře – množství volíme podle chuti.
Salátové listy těsně před podáváním pokapeme octovou zálivku a posypeme voňavou slaninou (slanina nesmí být příliš horká, jinak by salát povadl).