DURIAN | |
latinsky | Durio Zibethinus název Zibethinus pochází z italského zibetto tj. tchoř |
rostlina | durian (ovoce) roste na durianu – je to vysoký strom (dosáhne až 50m) rostoucí v jižní Asii (Thajsko, Malajsie, Indonésie) plody se sklízejí 1x i 2x ročně |
popis plodu | oválné či kulaté zelenožluté plody jsou pokryty pichlavými výrůstky, uvnitř pod silnou slupkou mají žlutavou až načervenalou dužinu s hnědými semínky, vážit mohou až 5 kg plod je zralý tehdy, když začíná podélně pukat a šíří kolem sebe charakteristický zápach (připomínající zkaženou cibuli), a protože stromy bývají značně vysoké, těžko by se sklízely, většinou se čeká, až duriany spadnou na zem i přes nepříjemný zápach jsou plody velmi oblíbené |
chuť | chuť je hodně specifická, lahodná, říká se, že přímo božská, ovocně kořenitá, jemně se podobá mandlím |
konzumace | durian se konzumuje syrový, ale i v různých směsích ve své domovině se používá k dochucení různých sladkostí (mimo jiné také zmrzliny a koktejlů, sušenek nebo i cappuccina) oblíbený je durian s cibulí, octem a solí, nebo příloha – durian s cibulí a chilli kořením jí se také semeno – uvařené, upražené nebo usmažené durian můžeme koupit již ve vyloupaném stavu – musí však být spotřebován ihned po otevření, lze jej také konzumovat ještě před dozráním (dužina je pevnější a křehčí a hlavně méně aromatická) |
obsahové látky | obsahuje až 25 % cukrů, značné množství vitamínu C a dusíku…dále také aminokyseliny tryptofan, riboflavin, niacin |
účinky | durian snižuje horečku a má prý afrodiziakální účinky nesmí ho však užívat lidé s vysokým krevním tlakem a těhotné ženy, neměl by se zapíjet ani kávou, ani alkoholem |
zajímavosti | jeho aroma je vskutku neúnosné (v Indočíně je dokonce zakázané vstupovat s durianem do veřejných místností) |