NÁŠ BOJ S PLEVELEM POKRAČUJE …

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Krásná, milá, žlutá, hodí se na pletení věnečků i na výrobu medu, sirupu nebo vína, je velebená i zatracovaná, léčivá, vytrvalá, medonosná, plevelná…je to princezna
PAMPELIŠKA – SMETÁNKA (Taraxacum) zřejmě nejznámější jarní plevel rozšířený po celém našem území. Pokud máme zahrádku na okraji obce, poblíž volné přírody, pak vězme, že likvidace této krásné rostlinky je během na dlouhou trať. Nejúčinnější, ale také nejpracnější je vypichování (nožem, lopatkou, vypichovačem…) – rostlinu musíme dostat ven i s kořenem (pokud možno neporušeným, protože z něho by pampeliška časem opět vyrostla).
Rozhodneme-li se použít postřik, pak hledáme takový herbicid, který je určen na dvouděložné rostliny – tou je právě pampeliška (na jednoděložné – což je tráva, nepůsobí).
Když vytrhaný plevel zalijeme vařící vodou – výluh můžeme pak využít jako hnojivovou zálivku nebo nalít přímo do kompostu.
A víte, jak se pampelišce také říká? Tak třeba: husí kap, mléč, mlíč, hadí mlíčí, lví zub, lucerna, mléčný lupen, pamprlice, hadí mlíčí, mlíčňák, kašinec, pleška, lucerna, mléčný lupen, lucernička, mnišská hlava…