JAK TO DĚLÁM JÁ…napsala nám paní Jitka ze Žatce.
Povidla vařím každý rok, i když „vařit“ není asi ten správný výraz – já je prostě dávám „péct“.
Co potřebujeme
6 kg švestek, 1 kg krupicového cukru
250 ml octa a cca 100 ml rumu
na dochucení můžeme přidat trošku skořice nebo několik roztlučených hřebíčků
Jak na to
Vypeckované švestky vložím do pekáčku, který vyložím pečícím papírem (abych si ušetřila práci s mytím), zaliju je octem, PROMÍCHÁM a vložím do dobře vyhřáté trouby (200 – 250 °C).
Asi po 20 – 25 minutách posypu povrch švestek polovinu cukru – NEMÍCHÁM a dám znovu do trouby.
Po 20 minutách přisypu druhou polovinu cukru – NEMÍCHÁM a vrátím do trouby opět na 20 minut péct. Povidla PROMÍCHÁM tyčovým mixérem, ochutím několika roztlučenými hřebíčky (asi 5 – ale nemusí být), přidám lžičku skořice a cca 100 ml rumu – horké plním do sklenic…