Kam a jak s našimi sklizenými brambory?
Opatrně jsme je pomocí motyčky (případně malotraktorem) dostali ze země.
Než je uložíme do sklepa, necháme je trochu „oddechnout“. Asi na 2 týdny je volně nasypeme do tmavé, ale dobře větrané místnosti s teplotou kolem 15 – 18 °C. (Sklízíme-li brabory za deště, nikdy je neplníme hned do pytlů – mohly by nám během několika týdnů začít hnít.)
Zdravé, nepoškozené brambory skladujeme v dobře větraném sklepě – nejlépe v nízkých bedýnkách. Brambory potřebují tmu – na světle rychle zelenají a solanin, který se v nich vytváří, vyvolává zažívací potíže.
Optimální teplota skladování je od 3 do 5 °C. Zvládají až 7 °C, ale v teplejším prostředí rychle klíčí. Nesvědčí jim ani nižší teploty – při 1°C sládnou, a je-li pod 0 °C, namrzají.
Vhodné podmínky nám pomůže zajistit třeba větrání sklepa, či naopak přikrytí bramborových hlíz.
