Pěstujeme-li několik let za sebou na určitém záhonu stejnou zeleninu, zjistíme, že je úroda každý rok horší – je to prostě tím, že rostliny čerpají z půdy stále stejné živiny a záhony se unaví. Co s tím? Jednoduše se jen vrátíme k pečlivému plánování. Jak na to?
Zvolíme si tříletý či čtyřletý rytmus střídání plodin. Zeleninovou zahrádku si rozdělíme tak, abychom v každé části měli určité pěstitelské skupiny rostlin (luskoviny, košťáloviny, kořenová zelenina) – podle specifických nároků na živiny a tedy hlavně na hnojení.
A v dalším letech plodiny na záhonech střídáme. Tak například:
1. záhon | 2. záhon | 3. záhon | 4. záhon | |
1. rok |
košťáloviny (zelí, květák, brokolice, kapusta) okurky salátové, melouny, vodnice, tuřín jsou náročné na živiny – na podzim přidáváme chlévský hnůj |
plodová zelenina (papriky, rajčata, okurky nakládačky, lilek…) kedlubny, brambory, celer, cukety, patisony… hnojíme dobrým kompostem, nebo uleželým chlévským hnojem |
kořenová zelenina (mrkev, petržel, řepa, pastinák…) listová zelenina (saláty, špenát)cibule, česnek, brambory – nesnáší organická hnojiva – před výsadbou přidáváme minerální hnojiva |
luskoviny (hrášek, fazole…) bylinky, koření (kopr, bazalka, majoránka…) před výsevem na jaře lehce vápníme |