KARMELITÁNSKÉ KAPKY     

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna, Recepty by walsla

Karmelitánské kapky je bylinný exktrakt – tinktura; vyráběli je už kdysi dávno karmelitánští mnichové – řád byl založen ve 12. století poustevníky, kteří žili v úpatí pohoří Karmel (Izrael) – dnes má tento žebravý řád po celém světě asi 2 000 členů.
Nicméně podle jejich originálního receptu se kapky vyrábí dodnes. Protože se bylinky pěstovaly ve všech klášterních zahradách – výroba karmelitánských kapek se tak rychle rozšířila – se stejným základem a menšími odlišnostmi (podle možností každé zahrádky) – můžeme si tedy vybrat.
Základem kapek je však vždy naše známá meduňka lékařská (Melissa officinalis):
K čemu nám karmelitánské kapky pomohou?
Kapky pomáhají při zhmožděninách, bolestech hlavy či revmatismu
(stačí několikrát denně potřít postižené místo).
Podporují trávení a mají relaxační účinek – říká se jim také KAPKY PRO RADOST
Při menstruaci či menopauze (melancholie, migréna, závratě, žaludeční požíže, křeče…)

Co potřebujeme
1. směs
500 g čerstvé meduňky nebo poloviční množství sušené, oplodí citrónu, 80 g muškátového oříšku, 80 g skořice, květ hřebíčku, 300 g koriandru, 80 g rajských zrn + 1 litr 40% jemného lihu
2. směs
500 g čerstvé meduňky (použít můžeme i sušenou meduňku – 250 g), 200 g citrónové kůry, 300 g koriandru, 80 g rajských zrn, 80 g muškátového oříšku, 80 g skořice + 1litr koňaku či vodky
3. směs
meduňka, skořice, oplodí citronu, muškátový oříšek, kůra skořice, květ hřebíčku + půl litru 40% jemného lihu
4. směs
10 lžic nasekané natě meduňky, 10 hřebíčků, 1 lžíce mleté skořice, 1 nastrouhaný muškátový oříšek, 1 lžička lístků koriandru podle chuti, 2 lžíce medu, 1 citron nakrájený na plátky+ 1 litr koňaku nebo brandy
5. směs
500 g čerstvé nebo 250 g sušené meduňky, 20 g citronové kůry, 10 g skořice, 10 g muškátového oříšku+ ½ litru koňaku, brandy nebo vodky
Jak na to
Ve skleničce smícháme všechny bylinky a koření a zalijeme alkoholem (jemným lihem, vodkou, koňakem, slivovicí…) – uzavřeme a necháme louhovat na slunném místě. Občas protřepeme a po 21 dnech slijeme do lahviček, které pak uchováváme na chladném tmavém místě. Slijeme a můžeme přidat med, plátky citronu.
Užívání
vnitřně nebo zevně – denně 3 x 20 kapek nejlépe do sklenky vody a pijeme jako aperitiv – před jídlem, někomu ale vyhovuje pít je až po jídle
zevně – několikrát denně potíráme postižené místo
kapky neužíváme dlouhodobě, nedoporučují se při snížené funkci štítné žlázy, nemají je brát těhotné a kojící ženy, problém by mohli mít i alergici