Některé druhy zeleniny můžeme pěstovat i v nádobách na balkoně či na parapetu. Psali jsme o ředkvičkách, připomněli jsme asijskou mibunu a mizunu, dnes ještě vzpomeneme na další. Nejsou náročné, rostou rychle, nepotřebují velký prostor, daří se jim v každé půdě s dostatkem vláhy. Obsahují cenné látky, vhodně doplňují náš jídelníček.
LISTOVÝ SALÁT – roste zpočátku pomalu, ale jakmile se vytvoří spleť tenkých kořínků, začne se záhonek či nádoba velmi rychle plnit hladkými, bublinkově zvlněnými listy. Jsou jemné, šťavnaté, sladké.
RUKOLA – je nenáročná salátová zelenina, kterou lze pěstovat kdekoliv a kdykoliv – samozřejmě i na zmiňovaném parapetu, balkonu či terase. Sklízet ji můžeme už za 40 dní a pochutnávat si na zeleném chutném salátu.
A ještě něco cizokrajného navíc:
KOMATSUNA – (říká se jí také hořčice čínská – listová) je podobně jako mibuna a mizuna jednoletá asijská listová zelenina. Své jméno získala díky pikantní hořčičné chuti.
Mladé masité listy, které sežízneme těsně u země, znovu obrážejí a my je využíváme ve studené kuchyni do salátů, ty starší pak tepelně upravujeme. Komatsuna obsahuje spoustu minerálních látek. Je to rostlina krátkého dne, což znamená, že ji pěstujeme hlavně na jaře a na podzim, během zimy pak v nádobách. Zatímco v létě je vegetační doba 20 až 35 dní, v zimě potřebuje 60 dní.