Dobrý den, také pěstuji snědek – ale doma mu říkáme “mořská cibule”. Zajímalo by mě, jaká je ta skutečná mořská cibule a na co se v léčitelství používá. A.Pelikánová
MOŘSKÁ CIBULE (Scilla maritima nebo také Urginea maritima) má se snědkem, kterému se nesprávně říká „mořská cibule“ máloco společného.
Scilla maritima se musí používat jen velmi opatrně – patří mezi jedovaté rostliny, ale k lékařským účelům se podle starého Ebersova papyru používala již ve starém Egyptě, psal o ní i Hippokrates či Pythagoras…
Z cibule se vařil čaj – na astma, žloutenku i na křeče či zvyšování krevního tlaku a zlepšení srdeční činnosti (při větším množství by však mohlo dojít k zástavě srdce), šťáva z listů vyvolává popálení pokožky. Účinný jed se používal se na hubení hlodavců.
Scilla maritima roste planě na slunném a kamenitém pobřeží Středomoří. Cibule je podlouhlá, má hnědou až načervenalou, nebo i bílou barvu šupin, v nichž je ukryt hořký jedovatý hlen. Růžice kopinatých světlezelených listů, které vyrůstají na jaře, vydrží do podzimu, kdy se objeví stvol s velkým množstvím bílých (výjimečně dokonce červených) kvítků.