Naše kuchyně jistě využívají čerstvé bylinky…máme je rádi, chutnají nám, využíváme jejich léčivé účinky.
Minule jsme připomněli anděliku lékařskou. Dnes se podívejme na stejně zajímavý (svou chutí i léčivými účinky) ptačinec.
PTAČINEC PROSTŘEDNÍ, jemuž se také říká PTAČINEC ŽABINEC (Stellaria media), patří k našim nejrozšířenějším plevelům. Tato nízká, křehká a mělce kořenící bylina se plazí se na zahrádce, v lese i na poli, kvete během celého roku a na 1 rostlině dozrává až několik tisíc semen.
Mladé lístky i celé výhonky výborně chutnají v nejrůznějších salátech i pomazánkách, dávají se i do polévek.
Ptačinec obsahuje hlavně vitamíny C, B, ale i minerální látky – železo, draslík, zinek, mangan…
K jeho léčivým účinkům patří pomoc při onemocnění ledvin, revmatických potížích, při zácpě, odvar účinkuje jako tonikum. Čistí pleť, účinkuje při kožních onemocněních, hojí rány, ekzémy i vředy, pomáhá při svědění pokožky a při revmatismu.