SUŠENÉ ŠVESTKY KAŽDÝ DEN

In Ovoce, Poradna by walsla

Dobrý den, dostala jsem od kamarádky zajímavý e-mail o zdraví prospěšných sušených švestkách. Ráda bych věděla, co je na tom pravdy. Možná to také znáte. Přeji hodně úspěchů, Lída z Brandýsa.

Sušené švestky prý dokáží zabraňovat kostním ztrátám u lidí vyššího věku, a dokonce i tento stav vylepšit. Podle výzkumu na Floridské státní univerzitě vědci konstatovali, že ženy užívající švestky, měli výrazně vyšší hustotu kostní dřeně.
“Sušené švestky jsou nejpřátelštější ovoce pro kosti. Jsou řešením přírody pro udržení dobrého zdraví kostí… “uvedl vedoucí výzkumu dr. B. Arjmandi.

ŠVESTKY obsahují velké množství vitamínů a minerálů, například vitamín C, B, A, E, antioxidanty, selen, antokyanin, vápník, draslík, železo, mangan, fosfor, zinek, jód i měď…
Jsou bohaté na vlákninu, dovedou čistit organismus, zbavovat nás toxinů i přebytečného tuku (omezují ukládání tuku do podkožních zásob)…
Zlepšují stav vlasů, nehtů i pokožky, svalovou kondici, paměť i depresivní stavy, dobrou náladu (uvolňují endorfiny) …
Chrání nás před infarktem, mrtvicí i rakovinou, udržují naše srdce zdravé…
Pomáhají snižovat cholesterol i anémii, dále při problémech s trávením i při zácpě, upravují hladinu cukru v krvi (prevence cukrovky)…

Doporučená denní dávka je 100 gramů – tedy asi 10 sušených švestek denně.
(Pokud máme problémy s trávením, zkusíme poloviční dávku. A protože i sušené ovoce obsahuje kyselinu šťavelovou, obezřetní mají být lidé s problematickým žlučníkem a ledvinami.)