zdroj Pixabay

ŠŤAVNATÁ SLADKÁ PLODOVÁ ZELENINA

In Poradna, Zelenina by walsla

Existuje mnoho druhů melounů, mají různý tvar i barvu a pěstují se po celém světě.
Lidé ho často mylně pokládají za ovoce, je to však plodová zelenina.

Meloun znamená zralé jablko

Pojmenování „meloun“ pochází z řečtiny a znamená „zralé jablko“. Sladká měkká vodnatá dužnina uvnitř plodu je chráněna pevným vrchním obalem. Jedná se o jednoletou poléhavou teplomilnou rostlinu, kterou zničí již první mrazíky.

Melouny se dělí do dvou skupin:
Meloun vodní (Citrullus lanatus) obsahuje přes 90 % vody, jeho dužina je nejčastěji červená, kůra zelená, někdy mívá tmavé pruhy.
Meloun cukrový (Cucumis melo) je příbuzný s okurkou, má typicky žlutou dužinu a zelenou kůru většinou s hrbolky.
Melouny obsahují také nejrůznější vitamíny např. A, B, C, antioxidanty, minerální prvky např. vápník, železo, zinek, jód, hořčík, organické kyseliny… díky těmto složkám mají melouny i léčivé účinky. Jsou močopudné, pomáhají odstraňovat kameny močového ústrojí, příznivě ovlivňují krevní oběh, dovedou uklidnit i posilovat trávení, snižuje cholesterol, chrání srdce …

Při konzumaci melounu se nedoporučuje jíst mléčné výrobky, zato je vyhledávanou dekorací u alkoholických i nealkoholických míchaných nápojů. Můžete si také připravit tzv. „opilý meloun“, do kterého vstříkneme alkohol a necháme působit do druhého dne. A meloun cukrový je vynikající v kombinaci se šunkou, sýrem…