zdroj Pixabay

MALINOVNÍK BYTURUS

In Ovoce, Poradna by walsla

Dobrý den, prosím o radu.
Začali jsme pěstovat maliny hlavně pro naše vnoučky. Maliník se pěkně rozrostl a také dobře rodí.
Ale maliny jsou většinou červivé. Co to způsobuje a co s tím máme dělat.
Děkujeme, manželé Vavřínovi, Ostrov nad Ohří.

Byturus tomentosus

To je latinský název pro škůdce malin a ostružin, česky se mu říká malinovník plstnatý.
Jedná se o menšího hnědého broučka (velikost asi 5 milimetrů), tělo je pokryto množstvím drobných chloupků, má černé oči a článkovaná tykadélka.
Přezimuje jako dospělec v půdě v blízkosti rostlin (asi 10 cm hluboko) a na jaře, než začnou maliny či ostružiny kvést, vylézá na povrch, aby si pochutnával na listech (při větším napadení může dojít i ke „kalamitě“).
Později přechází na květy, kde nejenže vyžírají malé dírky, ale navíc do nich samička klade vajíčka.
Okusování květů může vést k pozdější deformaci plodů i jejich opadávání.
Protože se larva vyvíjí v plodu a zavrtává se dovnitř, zahradník většinou nic nezpozoruje, pak se škůdce vydává zase do půdy, kde se zakuklí, pak se vylíhne brouček…na jaře vylézá ven.
V plodech způsobuje malinovník červivost, chuť je sice nezměněna, ale kdo z nás jí rád maliny s červy!

Jak na malinovníka

Postřik by měl účel pouze v době kvetení, ale to už létají včely, pro které jsou chemické přípravky toxické.
Porosty rostlin bychom měli správně ošetřovat, zavlažovat a vyživovat.
Na jaře kypříme ještě před vylíhnutím dospělců a ptáci nám s ochranou pomohou.