zdroj Pixabay

SRPEN NA ZAHRÁDCE 2

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Na zahrádce je přece pořád co dělat… a pokud si přece jen někam jedeme odpočinout od všech starostí a zahrádka by strádala, domluvíme se s přítelem či sousedem, aby nám naše rostliny ohlídal. A právě v letních měsících mají nejvíc práce i hospodyňky – neboť ovoce i zeleninu pilně nakládají, zavařují…

Červenec uvaří – srpen dopeče – a nám práce neuteče

Kypříme, odplevelujeme
Jakmile odstraníme plevel, zkypříme také půdu, ta po vytrvalých deštích vytváří na povrchu neprodyšnou skořápku, která nedovolí vodě ani živinám, aby se dostaly ke kořínkům.
Pokud jsou dlouhotrvající vedra, doporučuje se kypřit půdu jednou týdně.
Stejnou pozornost věnujeme i provzdušňování zeminy kolem ovocných stromů a keřů.
Zálivka
Červenec i srpen bývají nejžhavější měsíce, a proto musíme velkou pozornost věnovat zálivce.
Stromy a keře si dokáží vytáhnout vláhu z nižších vrstev půdy, ale trvalky, letničky a zelenina mají kořínky krátké a začnou bez zálivky brzy vadnout.
Když je teplo, zaléváme každý den brzy ráno nebo pak až večer – mokré listy by totiž slunce spálilo.
Jenom o cibuli a česnek se nemusíme obávat – ty už nezaléváme, neboť lépe dozrají v sušší půdě.
Největší nebezpečí hrozí rostlinám hrnkovým, balkonovým či těm, které pěstujeme venku v nádobách.
Riziko vyschnutí je hlavně v dobách dovolených.
Můžeme se sice snažit řešit situaci samo zavlažovacím systémem, ale asi bude nejrozumnější domluvit se s přítelem či sousedem, který by nám mohl rostliny v době naší nepřítomnosti zalévat.