Třešně – to je oblíbené šťavnaté letní ovoce s výbornou chutí, krásnou barvou na pohled, a navíc s pozitivními účinky na naše zdraví. Nejchutnější jsou, když si je utrhneme přímo ze stromu a mlsáme. Využití mají v kuchyni, ale i v domácím léčitelství. A ještě navíc něco neobvyklého…
Nejznámější druhy třešní
Plané třešně – ptáčnice jsou zřejmě původu evropského, podle zachovalých pecek, tu byly již v době bronzové. U nás je pěstování třešní doloženo až ve 12. století. Existuje mnoho druhů této vyhledávané lahůdky jako například:
s příjemnou aromatickou chutí jsou právě ptáčnice – malé plané třešně ptačí
s měkkou a šťavnatou dužninou je srdcovka (odrůdy: Rivan, Karešoa, Kaštánka…)
chrupka má pevnou dužninu (se žlutočervenou, až tmavě červenou barvou) výrazné chuti (odrůdy: Burlat, Vanda, Granát…)
červenočerné plody s typickou nahořklou chutí – původem z Dalmácie jsou mareše či mareši
- ŠŤAVNATÉ PLODY
- TŘEŠŇOVÉ POCHOUTKY
- ZMRZLINA
Využití v kuchyni
Díky své lahodně sladké chuti se hodí do sladkých pečených i nepečených moučníků (klasikou je bublanina, páj), ale i do ovocných dortů a koláčů. Díky příjemnému vzhledu se používají na zdobení dortů i zákusků, koktejlů, pudinků. Často se z nich připravují kompoty, šťávy, sirupy, mošty, můžeme z nich vyrobit i chutný džem nebo pálenku.
Léčebné účinky
Třešně jsou peckoviny, měkký kulovitý plod s červenou až tmavě rudou slupkou, uvnitř se ukrývá pecka. Dužnina mívá barvu bílou, žlutavou i narůžovělou. Obsahuje víc než 80 procent vody a je také bohatým zdrojem minerálů, najdeme tu hořčík, železo, fosfor, jód, zinek, vápník, draslík i křemík a z vitamínů betakaroten, C, E, B a P.
Jsou skvělým přírodním antioxidantem. Chrání naše srdce a cévy a pomáhají při léčbě cukrovky. Čistí krev, játra i ledviny. Mají protirakovinné účinky a velmi pozitivní vliv na pokožku. Díky vysokému obsahu jódu jsou vhodné při problémech se štítnou žlázou. Snižují hladinu cholesterolu, snižují otoky, předcházejí křečím.
Zlepšují zrak i naši náladu, pomáhají produkovat melatonin, který je důležitý pro kvalitní spánek. Navíc jsou také vhodným dietním jídlem, protože podporují vylučování. V kombinaci s vodou mají projímavé účinky, proto bychom před a po konzumaci neměli pít.
Pozor – pecky nevyhazovat
Konzumace třešní přináší celou řadu výhod. A mají ještě jedno neobvyklé využití – pecky nevyhazujme. Ty totiž dokáží perfektně akumulovat teplo, ale i chlad (z mikrovlnné trouby nebo z mrazáku).
Peckami si naplníme polštářek, který pak můžeme využít v mnoha situacích – vždy se dobře přizpůsobí bolavému místu. Teplý uvolní namožené svalstvo, uleví od menstruačních bolestí, kojícím ženám od bolesti v prsou, dětem se přikládá na bříško. Pomáhá zmírnit i revmatické potíže, uvolní namožená záda, zahřeje prochladlé nohy. Studený z mrazáku pomůže s otoky, výronem kotníku, na popáleniny i na štípnutí hmyzem.
- PECKY Z TŘEŠNÍ
- TŘEŠNĚ