O černém bezu se říká, že je to rostlina zázračná, posvátná či magická. Díky účinným látkám nám pomáhá s nejrůznějšími neduhy. Může to být horečka, nachlazení, nepříjemná migréna či bolesti zubů, revmatismus anebo vysoký krevní tlak. Naši předkové tvrdili, že černý bez je všelék a tento keř pěstovali na zahradách, v blízkosti svého obydlí i u stájí.
Zázračné bezinky a účinné látky
Účinnými látkami, které najdeme v tomto zajímavém keři jsou především silice s velkým obsahem mastných kyselin. Dále jsou v něm zastoupeny flavonoidy, sambunigrin, cholin a třísloviny, organické kyseliny. V plodech jsou i vysoké dávky vitamínů C, B i karoteny… Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, což je léčivo rostlinného původu – látka bránící růstu mikroorganismů (rostlinné antibiotikum).
Léčivé účinky bezových plodů
Hlavní význam plodů spočívá v jeho schopnosti zmírňovat bolesti nervového původu. Pomáhají hlavně při zánětech nervů (neuralgii a neuritidě), například při zánětu trojklaného i sedacího nervu (ischias) i při výhřezu meziobratlové ploténky páteře (diskopatie). Plody se s úspěchem užívají jako utišující prostředek proti bolestem: při migréně i při bolesti hlavy, uší, zubů či obličeje.
Mají také detoxikační (ničí hnilobné bakterie), močopudný (zmírňuje otoky) a potopudný účinek.
Pomáhají při nachlazení, a prochladnutí, při zahlenění a chřipce i při bronchitidě (zánětu průdušek). Jsou vhodné pro inhalaci při rýmě. Využívají se na obklady nohou s křečovými žilami. Regenerují jaterní buňky. Jsou účinné jsou při žaludečních potížích i při zácpě. Pomáhají při nadýmání a křečích v trávicím systému.
Sběr, podávání a užití
Plody se sbírají v době plné zralosti, tedy od září až do listopadu. Odstřihneme celé chocholíky a sušíme je na slunci buď zavěšené nebo rozložené v tenké vrstvě – proces sušení trvá dlouho, proto je dosušíme uměle (v sušičce nebo v horkovzdušné troubě).
Černý bez nachází široké praktické využití, nejenom v léčitelství, ale také ve farmacii nebo potravinářství.
Z květů se vyrábí například domácí sirupy, likéry, vína, limonády nebo med. Bezinky využijeme na domácí zavařeniny, džem, povidla, likéry.
Odvar se osvědčil jako kloktadlo při bolestech v krku, nachlazení či problémech s dásněmi. Užívá se také jako obklad bolestivých kloubů.
Při vnějším použití se uplatňují i listy. Výtečně pomáhají při revmatismu, zánětech a otocích kloubů.
- STŘAPCE BEZINEK
- ČERNÉ LESKLÉ PLODY
- ZPRACOVÁNÍ
Bezinkový likér a povidla
Na bezinkový likér potřebujeme omyté plody bezinek, které povaříme ve vodě se špetkou kyseliny citronové. Šťávu pak prolisujeme a dále ji za stálého míchání vaříme s cukrem (1 litr šťávy a 500 g cukru), ochutíme hřebíčkem (asi 10 g) a 1 sáčkem vanilkového cukru. Směs necháme vychladnout a smícháme s alkoholem v poměru 1 : 1 (použít můžeme rum, vodku, pálenku). Stočíme do lahví a uchováváme v chladu.
Na bezinková povidla potřebujeme zralé omyté plody, které rozvaříme ve vodě na kaši. Prolisováním se zbavíme semínek a dál vaříme. Na 1 litr kaše potřebujeme cca 500 g cukru a přidáme pektogel. Vaříme za stálého míchání, dokud povidla nezhoustnou. Nalijeme je do skleniček a ještě sterilujeme.
- BEZINKOVÝ LIKÉR
- SUŠENÉ PLODY
- BEZINKY