Plody ořešáku královského patří mezi nejstarší konzumované potraviny vůbec, jsou ideální potravinou obsahující důležité látky. Jsou nejen chutné, ale také neobyčejně zdravé a velmi výživné, vždyť obsahují až 70 % tuků. Jsou velmi vyhledávanou surovinou v potravinářství.
Zdraví, které chutná
Jádra ořechů jsou směsí nejdůležitějších živin. Obsahují až 22 % bílkovin (bílkoviny jsou bez cholesterolu i bez nežádoucích nasycených tuků), až 70 % tuků a až 18 % sacharidů (s velmi malým množstvím sacharózy – takže se ořechů nemusí bát ani diabetici). Dále to jsou minerály, vitamíny a další biologicky aktivní látky.
Z minerálů v ořechu najdeme především draslík, fosfor a hořčík, mezi vitamíny pak hlavně B komplex, z antioxidantů je tu hodně vitamínu E, beta karoten a také vitamín C. (Nejvíce „céčka“ obsahují ořechy ještě před úplným dozráním, když mají ještě měkkou skořápku, takové slouží k přípravě kompotů a likérů).
Léčivé účinky listů, oplodí, ořechů
Plody ořešáku jsou zdraví prospěšné, ale léčivé účinky vykazují i jeho listy a zelené oplodí.
Listy se sbírají v červnu a připravuje se z nich odvar nebo výluh. Odvar se používá na poruchy trávení, také při zácpě či nechutenství; léčitelé ho také doporučují při cukrovce a žloutence. Výluh z listí se využívá především zevně; zmírňuje záněty kůže i nehtů, pomáhá při akné i hnisavých vyrážkách i při pocení nohou. Jé účinným prostředkem proti vypadávání vlasů (a prý odpuzuje i vši).
Oplodí se sbírá v létě (červenec, srpen), ještě před zralostí jader. Jeho užití je stejné jako má list, ale účinky jsou silnější.
Ořechy se sbírají zelené, když je ještě můžeme snadno propíchnout (ještě před koncem června). Vyrábí se z nich známá ořechová pálenka. Ta pročišťuje krev, napomáhá trávení a působí i proti plynatosti, má prý i dobrý vliv na játra.
Zralé ořechy rozlouskneme a povaříme i se skořápkami asi 5 minut – potom necháme 10 minut louhovat, scedíme a odvar pijeme jako přípravek při suchém kašli. (Samozřejmě zkonzumovat můžeme i uvařená jádra).
Ořechová jádra – ořechy pomáhají při redukčních dietách, zmírňují totiž hlad. Takže pokud si před jídlem dáme 3 ořechy, snížíme chuť na jídlo a sníme pak méně. Pravidelnou konzumací ořechů snížíme riziko infarktu a ořechy také dokáží zvýšit naši pozornost, soustředěnost i paměť (dávejme je tedy dětem na svačinu do školy).
- ČERSTVÁ JÁDRA
- NEZRALÉ OŘECHY
- SBĚR OŘECHŮ