autor Stanley Howe

PLÁN PRO NOVOU ZAHRÁDKU

In Bylinky, Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Konečně se nám podařilo získat krásný vytoužený pozemek. Prohlížíme si velkou plochu a přemýšlíme, kde a s čím vlastně začít… Co bychom měli udělat jako první, a co pak? Budeme si vědět se vším rady? Zvládneme péči o rostliny či boj s plevelem? Začneme si připravovat plán, který nám v průběhu prací pomůže.

Podrobný plán

Napřed bychom si měli ujasnit, co vlastně chceme pěstovat, jak by měla naše zahrada vlastně vypadat, kolik času jí budeme moci věnovat.
Nejlepší jistě bude načrtnout si naše nápady a návrhy na papír – všechno pak bude přehledné a lépe si s tím poradíme. Do náčrtku si nezapomeneme poznamenat, odkud na zahradu svítí slunce, kde je většinu dne stín, kde jsou třeba tzv. pevné prvky (kůlna, garáž, voda, místo pro kompost), jaká je tu půda.

Cesty a záhony

Důležité je správně naplánovat cesty, které rozdělí pozemek a zároveň propojí jeho jednotlivé části.
Je třeba, abychom se dostali do každého koutu zahrady, abychom se mohli lehce pohybovat mezi záhony, mohli jezdit třeba s kolečkem, sklízet úrodu, odstraňovat plevel apod. Pomůže nám metr, pevný provázek apod.
Pozemek si rozdělíme na pásy: budoucí záhony a cestičky, které musí být dostatečně široké, abychom se po nich mohli dobře pohybovat. Nejvhodnější šířka pro záhon je 120 cm (při pletí, okopávání pak dosáhneme na rostliny z obou stran) a pro cestičky naplánujeme mezeru 30 cm.

Počáteční výdaje se vyplatí

Jestliže se zahradničením teprve začínáme, budeme mít zpočátku větší výdaje. Ale každý rok si vypěstujeme vlastní ovoce a zeleninu, budeme si vyrábět vlastní kompost, využívat semena z vlastních rostlin a náklady se budou postupně snižovat. Při rozhodování co pěstovat vybereme bylinky a zeleninu, jež jsou v obchodech dražší, kterým bude vyhovovat poloha našeho pozemku a které jsou levné na pěstování.

Pečujeme o pozemek

Jestliže je naše nová zahrada trochu zarostlá, věnujeme čas i námahu na odklizení všech odpadků a odstranění plevelů ještě dřív, než začneme s výsevem a výsadbou.
Pak také rozložíme kompost a zapravíme silnou vrstvu do záhonů. Každoročně pak doplňujeme živiny silnou vrstvou kompostu nebo proleželého hnoje.
Každý rok také střídáme plodiny – nikdy nepěstujeme stejné na tomtéž místě (kromě trvalek). Zabráníme tím množení chorob a škůdců.

Plít plevel je nutnost, i když nás to nijak nebaví. Na odplevelování si vymezíme denně 30 minut, tím zajistíme, že se nebude šířit a nebude také ubírat důležité živiny našich plodin.
Boj s plevelem se snažíme zvládnout pomocí motyčky, přípravky na jeho hubení raději moc nepoužíváme (škodí životnímu prostředí, včelám i lidskému zdraví). Vždy se snažíme odstranit celý plevel i s kořeny – tato námaha se nám vyplatí.

Začínáme pěstovat

Začneme s plodinami, které nemají velké nároky a jsou spíše vhodné pro začátečníky. Je samozřejmě rozdíl, máme-li zahradu u domu a pracovat na ní můžeme každý den. Jestliže to tak není, nemusíme se bát, protože existuje spousta ovoce a zeleniny, které nevyžadují naši pozornost tak často.
Plodiny nenáročné na údržbu nám pomohou začít: Brambory, dýně, cuketa, červená řepa a švýcarský mangold či vděčný špenát, chilli papričky, mrkev i kapusta, cibule a česnek…