zdroj Pixabay

PLODY ZE ZAHRÁDKY – ŘEPA A CUKETA

In Recepty, Zelenina by walsla

Na zahrádce většinou pěstujeme plodovou zeleninu – zahrnuje celou řadu druhů. Patří sem například paprika a rajčata, lilek a cuketa, baklažán i červená řepa, okurka, tykev… Jíme ji syrovou, vařenou, smaženou i dušenou, samostatně i jako přílohu, případně v podobě salátů. Obecně platí, že zelenina obsahuje málo kalorií a tuků, je však vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších prospěšných látek.

Plodová zelenina – řepa a cuketa

Červená řepa patří k superpotravinám, obsahuje minerální látky i vitamíny. Je to oblíbená kořenová zelenina, která se uplatní syrová i vařená v nejrůznějších salátech, chutná s křenem i zelím, s jablky, ořechy, se smetanou i marinádou.
Cuketa nebo také cukína je druh tykve a vznikla šlechtěním v Itálii, kde jí říkají zucchine. Vzhledem připomíná velkou hladkou okurku. Konzumuje se většinou tepelně upravená. Má vysoký obsah karotenu a minerálních látek
Nabízíme dnes recept na jednoduchou krémovou polévku z pečené řepy vynikající nádivku z cukety.

Jednoduchá polévka z červené řepy

Co budeme potřebovat
Bulvy červené řepy (asi 6), 1 červenou cibuli, 1 mrkev, nové koření, bobkový list, 1 stroužek česneku. Zeleninový vývar (asi 1,25 litru) a trochu olivového oleje a ještě řecký jogurt, sůl a pepř, kousek tymiánu.
Jak na to
Řepu můžeme uvařit, ale mnohem chutnější je, pokud ji upečeme v troubě (220 °C asi 1 až 2 hodiny – podle velikosti bulev) zabalenou pevně v alobalu. Pak ji oloupeme a 5 ks nakrájíme na větší kostky – (poslední bulvu jen na drobné kostičky). Na olivovém oleji opečeme nakrájenou mrkev, pak přidáme cibuli, a když zezlátne,  ještě jemně nasekaný česnek. Po chvilce vložíme kostky řepy, promícháme, zalijeme vývarem (případně vodou), osolíme a krátce povaříme.
Pak polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme a přidáme drobné kostičky z poslední bulvy. Na talíři ozdobíme jogurtem, snítkou tymiánu a zakápneme olivovým olejem.

Cuketová nádivka

Rychlá, jednoduchá a dobrá – taková je cuketová nádivka.
Co budeme potřebovat
2 cukety, 2 cibule, asi 100 g slaniny a 250 g uzeného masa, 150 g tvrdého sýra, 200 g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 6 lžic oleje, sůl a pepř.
Jak na to
Cuketu a sýr nastrouháme nahrubo, přidáme slaninu a uzené nakrájené na kostičky, jemně nakrájenou cibuli, olej, žloutky a mouku s práškem do pečiva. Ještě osolíme, opepříme a dobře promícháme. Nakonec jemně vmícháme z bílků pevně ušlehaný sníh. Směs vložíme do vymazaného a vysypaného (olej, strouhanka) menšího pekáčku a pečeme při 180 °C asi ½ hodiny dozlatova. Nádivku podáváme studenou nebo i teplou.