zdroj Pigsels

PODZIMNÍ POSTŘIK STROMŮ

In Ovoce, Poradna by walsla

Zatímco vegetační období se pomalu blíží ke svému konci, naše zahrada nás ještě stále potřebuje. Povinnosti zahradníka neskončily. A pokud chceme, aby ovocné stromky přinášely i nadále bohatou úrodu, je třeba jim věnovat čas i péči a správně je ošetřit.

Postřik – ochrana stromků na příští rok

Podzimní péči o ovocné stromy chápeme jako prevenci pro příští rok. Jejím cílem je snížit možnost výskytu hniloby ovoce, strupovitosti jádrovin a známé kadeřavosti broskví.
(Strupovitost je nejčastější houbová choroba jádrovin, která dokáže zcela znehodnotit úrodu. Způsobuje ji houba Venturia inaequalis.)
(Kadeřavost je jednou z nejnebezpečnějších chorob broskvoní, napadá stromy bez rozdílu odrůdy a věku. Způsobuje ji houba palcatka broskvoňová – aphrina deformans.)

Houbová onemocnění způsobují zahrádkářům nemalé starosti, protože se jich jen velmi těžko zbavují. Jedinou cestou je mechanické odstraňování postižených částí rostlin a použití chemických látek, vybereme takové, které neuškodí přírodě ani nám.

Kvalitní fungicid

Stromky bychom měli ošetřit sirnými a měďnatými přípravky, protože obecně měď a síra funguje jako kvalitní fungicid zabraňující rozrůstání houbovitých chorob. Nejsou to pesticidy složité, jsou méně agresivní, protože se většinou jedná spíše o neagresivní přípravky ze skupiny hnojiv. Odborníci doporučují, abychom účinné složky po roce vždy střídali: jeden rok použijeme přípravky na bázi síry, druhý rok měďnaté. Tím bychom měli naše stromy ekologicky ochránit od parazitických hub.
Přípravky na bázi síry (jako je třeba Sulka – K) mají kromě fungicidního účinku také insekticidní, a navíc obohacují stromy o živiny.

Jak a kdy na postřik

Postřik provádíme formou spreje tak, aby se dostal na co největší plochu stromu. Důležité při aplikaci měďnatých a sirnatých přípravků je, abychom ji provedli v pravý čas. Sice se tomuto ošetření říká „podzimní“, což by mělo odpovídat říjnu a listopadu, ovšem nejdůležitějším aspektem je, že stromy už musí být bez listů. Postřiky můžeme aplikovat teprve tehdy, když už se stromy zbavily všech listů – ne dříve. Stejné je to i při jarním postřiku, který použijeme ještě před vypučením listů (aplikuje se vlastně na poupata). Pokud bychom totiž aplikovali ochranu na list, mohli bychom naopak stromům více ublížit a listy popálit.

K tomu si ještě připomeneme zásady správné aplikace fungicidů: nikdy nestříkáme před deštěm a vždy dodržujeme bezpečnostní podmínky. A i když se nejedná o jedovaté látky, nezapomeneme na ochranné pomůcky: respirátor (dnes jej znají i malé děti), rukavice, ochranný oděv a obuv.