DÝNĚ A JEJICH NEJZNÁMĚJŠÍ DRUHY II/II

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Dýně nám obohatí jídelníček a v podzimním čase se stanou dekorací zahrady, domu i bytu. Vyznat se ve všech druzích tykví je i pro odborníky mnohdy složité. Pokud jsme se rozhodli je pěstovat, měli bychom také znát, kdy nastává nejvhodnější čas sklizně. Je to tehdy, když stopka dýně zaschne a dýně je pěkně vybarvená. To už si můžeme být jisti, že dál už dýně neporoste.

Dýně – zajímavé druhy

Špagetová dýně patří mezi největší plodící dýně s hmotností od 1 do 3 kg. Má krémově žlutou barvu, kulovitý či podlouhlý tvar a vynikající chuť. Je známá díky jedinečné textuře své dužiny, která se po uvaření rozdělí na dlouhá nudlová vlákna – špagety. Podává se pak s rajčatovou omáčkou místo špaget, ale použít ji lze i jako zavářku místo nudlí. Připravují se z ní i polévky a omáčky.

Dýně delicata má oválný tvar a ozdobné tmavě zelené pruhy na krémovém podkladu. Jak název napovídá je to něco mimořádného – delikátního, říká se o ní, že je nejchutnější ze všech. Její slupka je neobvykle tenká, proto ji také při přípravě jídel nemusíme loupat. Naopak její nevýhodou je náchylnost k poškození, a tím také kratší doba skladovatelnosti. Chuť má po oříšcích a kukuřici, skvěle se hodí na přípravu sladkých pokrmů.

Dumpling neboli knedlová dýně, říká se jí také „sladký tlouštík“. Hodí se nejen ke konzumaci, ale díky svému kontrastnímu zbarvení se stává zajímavou dekorací – má zploštělý tvar a výrazné tmavozelené či oranžové pruhy. V kuchyni se dá snadno plnit a zapékat na sladko i na slano.

Dýně kabocha (kaboče) je oblíbená díky sladké a pevné dužině. Je poměrně velká, shora zploštěla a má tmavě zelenou anebo oranžovou slupku, často skvrnitou a hrbolatou. Používá se do polévek, omáček, sushi…

Bílá dýně jsou většinou okrasné, ale některé z nich jsou jedlé a mají i vynikající chuť. Například odrůda Lumina se žlutooranžovou dužninou se díky sladké chuti hodí na přípravu dýňového koláče či pyré.

Kočár krásné Popelky

Mezi pěstiteli jsou známé a oblíbené tzv. Popelčiny tykve, které dostaly svůj název podle tvaru připomínající Popelčin kočár. Shora je dýně zploštělá, po obvodu jakoby nafouklá se širokým výrazným žebrováním. Není to sice konkrétní druh, spíše se jedná o skupinu tykví s „pohádkovým“ tvarem. Jsou nejen okrasné, ale také velmi chutné a v kuchyni mají všestranné využití. Dužninu mají pevnou a sladkou – výborně se hodí na pečení i smažení, na přípravu polévek a lze ji také zavařovat.