zdroj Pigsels

DÝNĚ A JEJICH NEJZNÁMĚJŠÍ DRUHY I/II

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Pokud si dýně přineseme do kuchyně, zjistíme, že dokážou výrazně obohatit náš jídelníček. Lze je vařit, péct i plnit. Připravují se z nich polévky i omáčky, koláče i nádivky… Odpradávna však také bývaly populárním dekorativním symbolem podzimu. Vyznat se ve všech druzích dýní je skoro nemožné, podívejme se alespoň na ty nejznámější.

Různé druhy dýní

Jednotlivé druhy dýní se však hodí pro různé účely, proto bychom měli alespoň základní informace o nich znát.

Dýně obrovská nebo také tykev velkoplodá (Cucurbita maxima) je dýně jasně oranžové barvy (slupka i dužina), tvar kulovitý i zploštělý může být velikosti míče, ale dosáhne i gigantických rozměrů. Pochází pravděpodobně z Peru, kde ji pěstovali již tisíce let před naším letopočtem. Je oblíbenou dýní v kuchyni, semena jsou vhodná k pražení a bývá vyhledávanou ozdobou při Halloweenu.

Máslová nebo také muškátová dýně (Cucurbita moschata) připomíná svým tvarem světle hnědou hrušku, má tlustou šťavnatou jasně oranžovou dužinu a málo semen. Nejlépe chutná až několik týdnů po sklizni a skladovat ji můžeme několik měsíců. Je lehce stravitelná a pro kuchyni přímo univerzální, využijeme ji na pečení i grilování, na přípravu polévek, nádivek i omáček, skvělá je i jako náhrada brambor.

Dýně hokaido je asi nejznámějším zástupcem dýní. Má příjemnou oříškovou chuť a samozřejmě široké uplatnění v kuchyni. Její plody jsou spíš menší, oranžovo červené s pevnou jasně oranžovou dužinou. Vynikající oříšková chuť se plně osvědčí při pečení, grilování, v polévkách, omáčkách, pyré… Její nespornou výhodou je, že má velmi tenkou slupku a nemusí se před úpravou loupat, její plody jsou velice kvalitní a v optimálních podmínkách se dají dlouho skladovat.

Dýně buttercup je bujně rostoucí odrůda tmavě zelené barvy doplněné světlými proužky žebrování. Díky atraktivnímu vzhledu se často pěstuje pro okrasné účely. Dužina plodů je sytě oranžová, máslová a zároveň nasládlá, má příjemné oříškové aroma. Výborná je do koláčů, ale hodí se i k opékání, do polévek apod.

Dýně fíkolistá je méně známá a pěstuje se jen ojediněle. Sklízí se až v naprosté zralosti před příchodem mrazů. Používá se místo špaget nebo na zahuštění omáček.

Dýně žaludová nebo také pepřová či acorn (což znamená žalud) se vyznačuje menšími kulatými plody podobnými žaludu s výrazným žebrováním, pevnou sladkou a šťavnatou dužninou. Slupka je většinou tmavě zelená, (občas mívá žluté fleky), dužina je žluto-oranžová. Dýně má sladkou jemnou chuť, hodí se k vaření, dušení, plnění, pražení…