Podzim, to je sezóna, které jednoznačně vládnou dýně. Málokdo tuší, kolik vitamínů najdeme v takové oranžové kouli, přesto je například dýně hokaido jednou z nejoblíbenějších. Je součástí nejrůznějších salátů, připravují se z ní po pomazánky, polévky, koláč a další pokrmy.
Hokaido umí zázraky
Krásné exotické jméno hokaido napovídá, že dýně pochází z Japonska, kde ji původní obyvatelé pěstovali na sopečných půdách ostrova Hokkaidó. Odtud se rozšířila do Ameriky a díky odolnosti, minimálním nárokům na uskladňování a díky zázračným účinkům se spolu s ostatními dýněmi stala oblíbeným jídlem námořníků. A pak už se rychle rozšířila do celého světa.
Dýně jsou všeobecně známé svými léčivými účinky na lidský organismus. Krásná hokkaidó je však jejich královnou – je jedinou dýní, která se nemusí loupat. A je to dobře, protože její slupka (ve srovnání s ostatními má slupku nejtenčí) obsahuje takové množství vitamínů, že by byla velká škoda je vyhodit. A tak při správné přípravě dokáže v těle udělat hotové zázraky!
Léčivé účinky hokaido
Velkou předností je nízký energetický obsah, a naopak vysoký obsah účinných látek a vlákniny. Její sytě oranžová barva už na první pohled napovídá, že dýně obsahuje velké množství betakarotenu (ten chrání naši pokožku před nepříznivými vlivy UV záření i před jejím stárnutím).
Kromě toho v ní najdeme i mnoho vitamínů, jako například vitamín A, B, C, E, K, dále kyseliny a z minerálních látek je tu zastoupen draslík, vápník, železo, hořčík, fosfor…
Jak působí na zdraví
- Snižuje krevní tlak a riziko infarktu.
- Je vhodná pro diabetiky a výborně se hodí k detoxikaci.
- Posiluje imunitní systém a chrání naše tělo před viry, bakteriemi i před některými nádorovými chorobami.
- Má nízký obsah kalorií, což z ní činí vyhledávanou pochoutku.
- Díky draslíku zajišťuje dýně správné funkce svalové i nervové soustavy a také účinné péče o naše srdce.
- Vitamíny řady B zajišťují dobrou kondici nejen pro naše oči, ale i pro pokožku.
Hokaido polévka
Vyzkoušejme jednoduchý recept na zdravou a neskutečně dobrou polévku z dýně hokaido.
Co budeme potřebovat
2 menší (nebo 1 velkou) dýni hokaido, 1 menší cibulku, olivový olej a dýňový olej. Také sůl, pepř, vegeta, muškátový květ a smetana na vaření (asi 6 lžic).
Jak na to
Dýni omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na malé kousky. V hrnci na lžíci olivového oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme česnek a dýni. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny, aby dýně změkla. Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme smetanu a dochutíme: solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Podáváme ozdobené na sucho opraženými dýňovými semínky a ještě pokapeme dýňovým olejem.
V obchodě si dáme pozor, abychom koupili dýni zralou. Poznáme to podle osychající dřevnatělé stopky.