zdroj Pixabay

PERGOLA A NEJKRÁSNĚJŠÍ POPÍNAVÉ ROSTLINY 2/II

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Jaké popínavé rostliny bychom si měli vybrat k naší nové pergole. Kterým se bude dařit na naší zahrádce, kterým bude vyhovovat půda. Co všechno pro ně budeme muse připravit. Nad tím bychom přemýšlet dřív, než si je ze zahradnictví přineseme.

Popínavé rostliny u pergoly

Rdesno či opletka (Fallopia aubertii) roste rekordně rychle a porůstá během krátké doby obrovské plochy. Nežádoucím způsobem potlačuje okolní porosty. Proto se hodí spíš jen pro větší plochy ve větších zahradách, a proto je také důležitý každoroční hluboký řez. Kvete bohatě drobnými bílými květy.
Potřebuje: slunce nebo polostín, lehké půdy, sucho.

Přísavník (Parthenocissus tricuspidata) – lidově se mu říká psí víno – je popínavá bujně rostoucí dřevina, která lehce dosáhne výšky až 20 metrů. Roste rychle a hustě. Jeho květy jsou nevýrazné žlutozelené, bobule jsou drobné, černé. Lesklé trojlaločné listy přísavníku jsou velmi dekorativní, na podzim se krásně zbarvují do červena. Atraktivitu této dřeviny zvyšují i modročerné bobule. Když listy opadnou je rostlina atraktivní díky spleti nahnědlých výhonků.
Potřebuje: slunce nebo polostín, hluboké půdy, mohou být sušší i vlhčí.

Trubač (Campsis radicans) dorůstá až 10 metrů do výšky. Je to rychle rostoucí opadavá dřevitá liána, která však rozkvétá až několik let po výsadbě. A navíc je předpokladem kvetení hluboký jarní řez. Má lichozpeřenými listy složené ze 4 až 6 párů vejčitých lístků se zubatým okrajem. Trubkovité květy mají červenou až oranžovou barvu. Plodem je tobolka. Nejkrásněji se rozvine v teplejších oblastech a na jižních stranách.
Potřebuje: teplo, slunce, vlhkou, propustnou a výživnou půdu.

Vistárie, zimolez

Vistárie (Wisteria sinensis) je silně a také poměrně rychle rostoucí rostlina, dorůstá do 12 metrů. Ještě před olistěním (v dubnu až květnu) bohatě kvete a její fialové pronikavě vonící květy jsou složené do hroznů dlouhých 30 cm. V létě poskytuje husté olistění blahodárný stín. Pravidelným řezem se dá udržet v rozumných rozměrech. Je třeba mít se na pozoru, protože plody (lusky) jsou jedovaté. Vistárie se ovíjí kolem opory, proto je nutné (hlavně ze začátku pěstování) rostlině pomoci vyvázáním ke konstrukci.
Potřebuje: slunné a chráněné místo, propustnou, výživnou, ideálně neustále mírně vlhkou půdu.

Zimolez (Lonicera x heckrotii) je nepřehlédnutelnou dekorací velkých teras i balkonů. Jedná se o elegantní opadavou liánu, která spolehlivě obroste i svislé opory. Výhony mohou být dlouhé až 4 m. V létě nádherně kvete a příjemně voní. (Než však začne kvést, musíme si pár let počkat.) Je vhodná k vyvazováním ke stromům, sloupům, pergolám, zakryje i neupravené stěny a vytváří nádherné převisy. Nádherně zazelená zahradní domky a altánky. Uplatní se v moderních kompozicích i venkovských zahradách.
Potřebuje: slunce nebo polostín, humózní, vlhkou a výživnou půdu.