autor Fil.Al

PERGOLA A NEJKRÁSNĚJŠÍ POPÍNAVKY 1/II

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Pokud jsme se rozhodli postavit si novou pergolu, měli bychom už také začít plánovat, jaké rostliny se k této odpočinkové části zahrady budou nejvíce hodit. Musíme vybrat samozřejmě ty nejkrásnější, které znásobí nádheru naší stavby, v létě poskytnou radost a stín při zaslouženém odpočinku. 

Vybíráme popínavé rostliny na pergolu

Při výběru se řídíme nejen krásou popínavek, důležité je znát kvalitu půdy, umístění a také, co která rostlina potřebuje. Může to být například:

Akébie a břečťan

Akebie (Akebia Quint) je zajímavá rychle rostoucí popínavka, která brzy zazelení i větší plochy. Její překrásné purpurově hnědavé květy se objevují už na jaře a střídavé dlanitě složené listy zůstávají na dřevině dlouho do zimy (nepatří k rychle opadavým druhům). Má jedlé plody, jsou využívány v čínské medicíně.
Potřebuje: polostín, humózní a propustnou půdu, ideální stále mírně vlhkou.

Břečťan (Hedera helix) je známá, oblíbená a dlouhověká popínavka. Hodí se do starších i moderních zahrad. Je to rostlina stálezelená, zůstává tedy atraktivní i během zimy. Roste plošně a je nutné ji řezem udržovat v růstu. Zeleno-žluté květy s pěti malými okvětními lístky, vyrůstají v okolíku od podzimu do zimy. Zelené až černé plody dozrávají koncem zimy.
Potřebuje: stinné nebo polostinné místo, humózní a mírně vlhkou půdu.

Hortenzie, plamének a růže

Hortenzie řapíkatá či pnoucí (Hydrangea petiolaris) je celoročně atraktivní opadavá dřevitá liána s nádhernými bílými květy. (Musíme si však pár let počkat, než začne kvést.) Lesklé špičaté listy se na podzim zbarvují do nádherných žlutavých odstínů.
Potřebuje: stín nebo polostín, dostatek vláhy, kvalitní půdu s kyselou reakcí.

Plamínek (Clematis montana) patří k nejkrásnějším kvetoucím opadavým popínavým dřevinám. Mladé listy i nové přírůstky mají purpurovou barvu, ale během léta listy postupně zelenají. Rychle roste, každoročně bohatě na jaře kvete a poupata se otevírají postupně, proto kvetení trvá dlouho. Místo, odkud vyrůstá, by mělo být zastíněno – tzv. „hlava na slunci, nohy ve stínu“.
Potřebuje: slunce nebo polostín, výživnou, mírně vlhkou půdu s vyšším obsahem vápníku.

Popínavé – pnoucí růže (Rosa) představují výrazně krásné řešení pro všechny nevzhledné kouty, zídky a nejrůznější přechody v zahradách. Vždy nám přinesou nádech romantiky, protože kvetou krásně a dlouho a mnohé druhy mají květy s typickou růžovou vůní. Pnoucí růže bývají zpravidla velmi bohaté a bujné, proto se dobře uplatňují i jako součásti živých plotů. Vybírat si můžeme růže velkokvěté, klasické i rostliny s menšími kvítky. Také u těchto popínavek je nezbytný pravidelný řez.
Potřebují: sluneční a vzdušné místo, humózní a mírně vlhkou půdu, přísun živin.