zdroj Pigsels

ZDRAVÝ MANGOLD V NAŠÍ KUCHYNI

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Mangold je chutný a zdravý, ale také velmi dekorativní, některé odrůdy jsou velmi zajímavě zbarvené a vysazují se i do různých okrasných zahrad. Jeho chuť je jemná, mírně nasládlá a ořechová, nikdy není palčivá nebo ostrá. V kuchyni jej určitě vždy uplatníme, bude nám chutnat syrový i tepelně upravený.

Základní druhy a odrůdy mangoldu

Základní druhy mangoldu jsou dva – listový a řapíkatý. Zatímco řapíkatý má větší světle nebo tmavě zelené listy a až 5 centimetrů široké řapíky (mírně nasládlé) s bílou nebo červenou barvou (v kuchyni se připravují podobně jako chřest). Listový mangold má řapíky poměrně úzké a široké listy a v kuchyni se používají jako špenát. Nejvíce chutné jsou mladé listy do délky 20 centimetrů.

Jak sklízíme mangold

Sklizeň listů trvá po celou sezónu – nejlepší chuť mají mladé listy (do délky 25 cm). Listy mangoldu se z mateční rostliny odřezávají ostrým nožem vždy z vnější strany, přičemž rostlina stále zůstává. Můžeme je odebírat jednotlivě, nebo sklidit i všechny najednou. V tom případě se ale musí odříznout nejméně 5 cm nad zemí, aby rostlina brzy obrazila a vyrostly listy nové.

Sklizeň končí přibližně v polovině října, kdy už listy rostou velmi pomalu. Rostliny se ponechávají na místě, protože v mnoha případech na jaře znovu obrůstají.

Účinné látky a zdraví

Mangold obsahuje vitaminy A, B, C, E, K, z minerálních látek tu najdeme například draslík, fosfor, železo, hořčík, měď, zinek. Důležitá je i vláknina, kyselina listová, flavonoidy…
(Flavonoidy jsou organické chemické sloučeniny s antioxidačním účinkem. Brání naše buňky před nádory, posilují imunitní systém, působí preventivně proti srdečním chorobám.)

Mangold je účinnou prevencí proti nádorovým onemocněním, chrání naše cévy před kornatěním, posiluje nervový systém, čistí krev, doporučuje se při chudokrevnosti. Podporuje trávení, aktivuje činnost jater a je vynikající při redukčních dietách a detoxikaci.

Použití mangoldu v kuchyni

Listy i řapíky mangoldu mají příjemnou jemně ořechovou nasládlou příchuť. Využití v kuchyni je skutečně maximální: Stonky barevných variet působí v pokrmech velmi ozdobně.
Mladé křehké listy mangoldu jsou výtečné do salátů, servírují se také jako zeleninová příloha. Čepele větších listů se většinou zpracovávají jako špenát nebo chřest. A silnější stonky využíváme při tepelném zpracování – jsou vynikající dušené či vařené v páře.
Jsou z nich také vynikající polévky. Listy i řapíky jsou velmi chutné zapečené například s různými druhy sýrů, často se přidávají do čínských nebo indických jídel. Vynikající jsou i nádivky s mangoldem do závinů, závitků či palačinek.