autor Qwert1234

WASABI – ŠTIPLAVÝ JAPONSKÝ KŘEN

In Bylinky, Poradna, Zelenina by walsla

Známé koření wasabi je japonský křen vzdálený příbuzný našeho křenu selského. Ostrá štiplavá chuť zelené pasty z wasabi chutná nejen milovníkům sushi. A konzumuje se nejen kořen, ale i listy, které se výtečně hodí do salátů. A ještě bonus navíc: tato rostlina má také výjimečné léčivé účinky.

Wasabi – co to vlastně je

Wasabi je koření u nás také známé jako japonský křen, získává se z oddenku rostliny wasabi japonica nebo také eutremy japonské (Eutrema japonica).
Stejně jako náš selský křen má i wasabi velmi výrazné aroma – je však mnohem silnější (a stejně jako ten náš po delší době na vzduchu ztrácí svou sílu). Patří do stejné čeledi jako například zelí nebo hořčice.

Eutrema je nevelká rostlina (dorůstá 20 – 30 cm) se srdčitými listy vyrůstajícími ze silného oddenku a s drobnými bílými květy. Ve volné přírodě roste spíše v chladnějších podhorských oblastech podél vodních toků v podrostu stromů a keřů. V Japonsku se pěstuje na terasovitých záhonech z drobného štěrku, kterými protéká čistá, studená voda.

Jak se pěstuje wasabi

Určitě stojí za to zkusit si vypěstovat vlastní japonský křen. Jde to nejen na zahrádce, ale i v květináči, nejefektivnější je prý hydroponické pěstování.
V současnosti si už můžeme pravé sazenice či semínka koupit v zahradnictví nebo na e-shopu (např. wasabi).
Semínka wasabi vyséváme v druhé polovině podzimu. Je třeba dát si však pozor: nesmíme je totiž nechat vyschnout, jinak by nám nevyklíčila. Jakmile je tedy získáme musíme je do dvou dnů zasadit. Večer je v malé misce zalijeme destilovanou vodou a nabobtnalé pak vyséváme cca 2,5 až 5 cm od sebe.
Semínko lehce vmáčkneme do půdy, kterou musíme udržovat dostatečně vlhkou.
Mladé rostlinky potřebují dostatečnou a pravidelnou zálivku. Ovšem přelití jim škodí, protože jsou náchylné na plísně a choroby. Nejlépe je zavlažujeme rozprašovačem i vícekrát denně.
Substrát by měl být bohatý na živiny. Teploty vyhovují mírné (asi do 20 °C). Wasabi nejvíce vyhovuje stinná poloha a prospívá mu také vydatné hnojení.
Je to rostlina mrazuvzdorná (zvládne teploty až do mínus 12 °C), takže přezimování v našich podmínkách je možné, raději jí však poskytneme vydatnou zimní přikrývku.

Léčivé účinky

Wasabi je bohaté na vitamín C a vitamín B6, obsahuje hořčík a vápník. Tato zajímavá rostlina má také výjimečné léčivé účinky.

  • Je účinným přírodním antibiotikem, potlačuje růst bakterií, kvasinek a plísní.
  • Preventivně působí i proti rakovině.
  • Při klasické léčbě ozařováním zmírňuje jeho toxické účinky.
  • Posiluje náš imunitní systém.
  • Působí jako antioxidant. (Antioxidanty jsou látky chránící buňky před oxidativním stresem. Jsou přírodní biologickou reakcí na toxiny z životního prostředí.)
  • Látky obsažené v rostlině působí jako antikoagulant (snižují srážlivost krve). Používají se k prevenci mozkových příhod a infarktu a také osteoporóze.
  • Chuť wasabi stimuluje žaludek a napomáhá trávení.