Jaro už zaklepalo na dveře, ale zima se rozhodla ještě chvilku zahrádkáře potrápit. Radost z krásných teplých dnů musí chvilku posečkat, ale první květinky přesto už můžeme obdivovat. Mezi nimi – i když se to také někomu nezdá – jsou nizoučké zvědavé hromádky malých výhonků kopřiv. Je to úporný plevel, s nímž sice bojujeme po celý rok, ale protože je to současně i vynikající léčivá bylina, musíme si jí považovat.
Pálivá kopřiva
Rod kopřiv obsahuje mnoho druhů, u nás je určitě nejznámějším kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) nebo také kopřiva žahavka (Urtica urens).
Statná vytrvalá k. dvoudomá vytváří v zemi plazivý žlutavý oddenek a dorůstá běžně do výšky od 50 do 150 cm. Její vzpřímené nevětvené lodyhy, stejně jako pilovité široce vejčité listy, jsou pokryty žahavými chloupky – trichomy, které se bolestivě zabodávají do kůže.
(Trichom je dlouhý výčnělek na pokožce rostliny. Podle posledních výzkumů bolest způsobuje směs chemikálií: histaminu (podráždění kůže), acetylcholinu (pocit pálení) a serotoninu (zvyšuje účinek obou těchto látek).
Kopřiva (pochází z Evropy, Asie a Severní Ameriky) roste od nížin až do hor, najdeme ji na rumištích, podél cest, v příkopech, v pobřežních porostech, v lužních lesech, kolem plotů… a bohužel také někdy na zahrádkách.
Kopřiva sice pálí, ale také léčí
Kopřiva je rostlina, která nás mnohdy (hlavně na zahrádce) dokáže potrápit, ale přitom je třeba si uvědomit, že také může pomáhat a skvěle léčit. Od pradávna až do dnešních dob je široce využívána jako léčivka. Zájem je hlavně o mladé listy, které obsahují flavonoidy a také různé minerální látky.
Ideální období sběru (pro léčivé i kuchyňské využití) je jaro až do konce května. Pak už totiž od června až do října rostlina kvete.
Používá se:
při nemocech kloubů, revmatismu, dně
při otocích
při krvácení dásní
při chudokrevnosti (anémie)
při bronchitidě
při cukrovce
při akné, nežidech a jiné vyrážce
Sušená, čerstvá anebo šťáva
Kopřiva je perfektní léčivka. Můžeme ji používat čerstvou (kvůli prokrvení se někde po lázni nebo saunování šlehají kopřivami záda), nebo z ní vylisujeme šťávu, anebo ji budeme sušit (a celý rok z ní připravovat čaj).
Kopřiva podporuje růst a pevnost vlasů, pomáhá proti lupům. Stačí si připravit výluh z listů (i oddenku) – velkou mísu kopřiv zalijeme 5 litry vody a louhujeme 24 hodin, pak přivedeme k varu, vypneme a znovu necháme alespoň hodinu louhovat. Výluh přecedíme, naplníme do lahví a pak si jím myjeme vlasy.
Kopřivový čaj je močopudný, doporučuje se například při otékání nohou, dně… Dokonale řeší záněty močových cest (tlumí zánět a odvádí vodu z těla). Je lepší než antibiotika, pomáhá proti vředům a nadýmání… je také výborný na očistu organismu – pomáhá z těla uvolňovat toxické látky a dodává člověku energii. Kopřivu (respektive její vrchní lístky) na zázračný čaj můžeme sbírat od časného jara až do podzimu. Malou hrst drogy přelijeme 3 dcl vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Přecedíme a popíjíme 2 krát denně (po dobu 2 týdnů).
- KVETOUCÍ KOPŘIVA
- KOPŘIVOVÝ ČAJ
- ZELENÉ SMOOTHIE