Kumkvat se k nám dostal z daleké Asie. V Číně je tento nejmenší citrus světa „vánočním stromkem“,. U nás se může pěstovat jako pokojová rostlina s půvabnými malými plody, která je chutná, a navíc obsahuje zdraví prospěšné látky.
Kumquat i kumkvat
Kumquat (Citrus japonica) nebo také nagami či počeštěle kumkvat je rostlina, která plodí nejmenší citrusy na světě – stejnojmenné ovoce připomíná miniaturní pomeranče.
V Číně se pěstoval již ve 12. století, do Evropy a Ameriky se dostal až mnohem později (19. století) – říká se mu také japonský pomeranč. V Číně si na Vánoce zdobí kumkvat jako vánoční stromek (stejně jako my u nás borovice, jedle či smrčky) – je tam symbolem bohatství a říkají mu „zlatá mandarinka“. Krátce před začátkem nového roku pouliční prodavači nabízejí keříky rostlin bohatě obalené malými plody – podle pověry přinášejí štěstí, podobně jako naše jmelí.
Na našem kontinentě se kumkvatu nejvíce daří v teplém podnebí Řecka – na ostrově Korfu z něj vyrábí proslulé alkoholické likéry: „Kumquat likér – tekuté slunce ostrova Korfu“.
Pidiplody
Jedná se o pomalu rostoucí stálezelený keřík s hustým větvením (může to být i stromek) s tmavě zelenými lesklými listy, malé hranaté větvičky mívají v paždí listů drobné trny. Jeho drobné bílé květy vyrůstající v paždí listů sladce voní, vyrůstají jednotlivě nebo v hroznech. Během roku může kumkvat vyprodukovat stovky plodů – jsou podlouhlé oranžové velké jen 2 až 4 cm (asi jako větší oliva).
Mohou se jíst syrové, na rozdíl od ostatních citrusů se konzumují se i s měkkou sladkou kůrou (stačí jen omýt). Vyrábějí se z nich marmelády, šťávy, želé, likéry, používají se do ovocných salátů, zmrzlin i koktejlů a dalších nápojů.
- KVETOUCÍ ROSTLINA
- MINIPLODY
- OBLÍBENÝ LIKÉR
Zásobárna „céčka“ a využití
Kumkvat je (jako další citrusové plody) bohatou zásobárnou vitamínu C (ale také A, B, E), obsahuje také vlákninu a pektin, vodu, sacharidy. Z minerálních látek tu najdeme draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo a zinek. Když malý plod promneme v ruce, uvolní se příjemně vonící éterické oleje.
Kumkvat je výborným antioxidantem.
Zlepšuje vstřebávání železa v krvi.
Podporuje trávení.
Udržuje zdravé oči i pokožku.
Zlepšuje náš imunitní systém a chrání nás před infekcemi.
Stimuluje růst nových buněk.