Okurky patří k vynikající plodové zelenině a v našich krajích jsou velmi oblíbené – ať už syrové v letních osvěžujících salátech či nakládané ve sladkokyselém nálevu. Nebo takové rychlokvašky – to je osvěžující pochutina! Abychom při pěstování této oblíbené zeleniny uspěli, je třeba dodržovat některé zásady.
Okurka má domov v Asii
Okurka setá (Cucumis sativus) pochází z vlhkých a teplých krajů Indie a Číny, kde ji pěstovali již 3 tisíce let před naším letopočtem. Na okurkách si pochutnávali ve starém Egyptě, v Řecku i Římě – odkud se dostala do celé Evropy a později i do Ameriky.
Je to jednoletá tykvovitá rostlina s plazivým stonkem a ovíjivými úponky. Květy (samčí a samičí) se tvoří v paždí listových stopek. Pokud se vyskytují jen samičí květiny, jedná se o speciálně šlechtěné (tzv. partenokarpické) odrůdy, které vytvářejí plody bez opylení, a proto ani netvoří semena. Jejich cena je sice poněkud vyšší, ale nespornou výhodou je, že plody rostou i během horšího počasí, kdy nelétá hmyz. Vhodné jsou i do uzavřeného prostoru skleníku či fóliovníku. Délka vegetačního období je 60 až 70 dní.
Hořké okurky… a co s nimi?
Některé plody okurky jsou hořké. Je to způsobeno stresujícími faktory během pěstování (příčinou je například neharmonická výživa, nedostatek – nebo naopak nadbytek vody, vysoké rozdíly mezi teplotou denní a noční). Dnes však existují nově vyšlechtěné, geneticky „nehořké okurky“. Nahořklé bývají některé okurky jenom z jedné strany (zjistíme ochutnáním) – hořkou část jednoduše odřízneme a vyhodíme. Je také možné okurku nastrouhat a dobře prosolit – necháme odležet asi 2 hodiny, pak rukou vyždímáme. Nevýhodou je, že s hořkostí zmizí i příjemná osvěžující okurková chuť.
Jak si jednoduše připravíme okurkovou limonádu
Základem okurkové limonády je samozřejmě okurka, čerstvé lístky máty, studená voda, soda nebo minerálka. Podle chuti ještě můžeme přidat šťávu z citronu a na oslazení bylinkový sirup nebo třeba med.
Pochutnejme si na okurkovém salátu s česnekem
Co budeme potřebovat: 2 salátové okurky, 2 až 3 stroužky česneku, 1 zakysaná smetana, 1 lžíce jogurtu (řeckého typu), sůl, pepř, zelená petrželka (lze přidat i lžíci tatarské omáčky)
Jak na to: Okurky dobře omyjeme, odkrojíme oba konce a nastrouháme na hrubém struhadle i se zelenou slupkou. Osolíme a necháme 15 až 20 minut odležet, pak vodu z okurky vymačkáme (třeba i přes síto). Nastrouhanou okurku dáme do mísy, přidáme všechny další ingredience: prolisovaný česnek, smetanu, sůl a čerstvě mletý pepř – dobře promícháme. Kdo chce, může přidat i tatarskou omáčku.
Okurkový salát podáváme s pečivem. Použít ho můžeme i jako dip. (Dip je omáčka podávaná samostatně, do které si v průběhu konzumace namáčíme kousky jídla, např. sýr, čipsy…)
Poznámka: Šťávu z okurky můžeme ochutit citronem, medem… a vypít.
- OKURKOVÝ SALÁT
- RYCHLOKVAŠKY
- OKURKOVÝ DIP