Cuketa vděčí za svůj název italskému slovu pro malou dýni – zucchina. Dnes se tato letní dýně pěstuje v mnoha mírných klimatických podmínkách a inspirovala kuchyně různých zemí včetně Turecka, Řecka, Japonska či třeba Indie. Naši zahrádkáři potvrdí, že cuketa roste prakticky sama a dokáže vyprodukovat úžasné množství lahodných plodů.
Cukety a účinky na lidské zdraví
Cuketa je velmi populární, dostupná v prodejnách i na trzích a farmách. Plody jsou bohaté na vitamíny (C, B), minerály (draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo, měď, zinek…), dále obsahuje vodu, vlákninu, bílkoviny a další látky. Je chutná neobsahuje tuk a dají se z ní připravit nejrozmanitější a velmi dobré pokrmy.
Využití v kuchyni
Cuketa se v kuchyni využívá na mnoho způsobů. Je to jednak díky její lahodné chuti, jednak pro snadné a velmi rychlé pěstování, jednoduché zpracování a také pro její celoroční dostupnost. Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké plody do 25 cm, které se nemusí loupat. Mají minimum masy měkkých nedovyvinutých semínek a jsou křehké, výtečně chutnají syrové a jíme je jen tak nebo je použijeme do zeleninových salátů. Protože mají cukety velmi jemnou chuť, musí se dobře okořenit, vynikající jsou například ochucené česnekem, který ji dobře doplňuje.
Známé jsou pokrmy z cukety dušené či zapečené, oblíbený je „cukeťák“ nebo bramborák s přidáním cukety, můžeme ji smažit jako řízek, grilovat ji, péct z ní moučníky, uvařit knedlíky. Využívají se i cuketové květy.
Cuketové nudle
Nudle z cukety můžeme použít kdykoliv místo těstovin – určitě nás příjemně překvapí, navíc jsou bezlepkoví a dietní.
Potřebovat budeme jen cuketu, olivový olej a speciální škrabku julienne (nebo použijeme nůž).
Jak na to: Cuketu nakrájíme (škrabkou nebo nožem), vložíme je do sítka, osolíme, a vymačkáme, abychom je zbavili vody. Pak rozpálíme olivový olej a zprudka na něm nudličky orestujeme (stačí 1 až 2 minuty). Podáváme místo klasických těstovin.
Cuketové lodičky aneb plněná cuketa
Jsou velmi jednoduché na přípravu a překvapí nás svou vynikající chutí.
Co budeme potřebovat: 3 střední cukety, asi 500 g mletého masa, 1 cibule, 3 – 4 stroužky česneku, rajčatový protlak (asi 2 lžíce), sůl a pepř, lžičku pálivé papriky, 1 vejce, 150 g eidamu a olej
Jak na to: Na oleji lehce osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme mleté maso, protlak, pepř, sůl, papriku a rozetřený česnek – promícháme a chvíli dusíme. Cukety rozkrojíme podélně, vydlabeme lžící dužinu, kterou nakrájíme na malé kostičky a přidáme k masu – a opět dusíme. Odstavíme, přidáme do směsi vejce a naplníme vydlabané cukety. Posypeme je strouhaným sýrem a vložíme na plech nebo do pekáčku, který potřeme olejem. Pečeme je při teplotě 200 °C asi 30 až 40 minut – dokud sýr nezezlátne. (V případě potřeby je podlijeme troškou vody.)
- CUKETOVÉ LODIČKY
- SALÁT S CUKETOU
- CUKETOVÉ NUDLIČKY