autor Alpha

PLODOVÁ ZELENINA ZE ZAHRÁDKY – RECEPTY

In Recepty, Zelenina by walsla

Na zahrádce nám postupně dozrává plodová zelenina a mnohdy máme plné ruce práce při jejím zpracování. Papriky, rajčata, cukety i lilek s baklažánem nebo třeba červená řepa, okurky… Náš jídelníček se obohatil o čerstvou zeleninu, která nabízí spoustu vitamínů, minerálů, vlákniny a další prospěšné látky. Zkusme dva zajímavé recepty:

Polévka z červené řepy

Recept na rychlou a jednoduchou polévku, která bude určitě chutnat všem.
Co budeme potřebovat
500 g červené řepy, 1 až 2 brambory, cibule, citron (šťávu a kůru), 1 lžíce oleje, 1 a půl litru zeleninového vývaru, sůl
Jak na to
Napřed si dáme vařit červenou řepu. Měkkou řepu vyjmeme, necháme vychladnout, oloupeme a pokrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme pokrájenou červenou řepu, oloupané nakrájené brambory, špetku soli a necháme chvilku (cca 5 minut) smažit.
Přistrouhneme citronovou kůru (z poloviny citronu) a zalijeme horkým zeleninovým vývarem. Vaříme asi 15 až 20 minut a vše rozmixujeme dohladka. Ochutíme citronovou šťávou, podle potřeby osolíme a podáváme s „crème fraîche“ a ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou či pažitkou.
(„Crème fraîche“ je francouzská „zakysaná smetana“ s vysokým obsahem tuku (min. 30 %). Vyrábí se z kravského mléka, ale obsahuje nejvýše 15% laktózy, takže je lehce stravitelný i pro ty, kteří mléčné výrobky hůře snášejí. Můžeme ji nahradit hustou zakysanou smetanou o tučnosti alespoň 18 %.)

Papriko-rajčatový salát s česnekem

Je jednoduchý, osvěžující a… vynikající.
Co budeme potřebovat
3 – 4 stroužky česneku, 1 lžička cukru, ½ lžíce octa, 3 lžíce olivového (extra panenského) oleje, papriky: 1 červená, 1 oranžová a 1 zelená, 8 zralých masitých rajčat, asi 2 až 3 lžíce nasekané pažitky a sůl
Jak na to
Rajčata a papriky omyjeme. Rajčata rozkrájíme na čtvrtky, papriky rozpůlíme, odstraníme semínka a nakrájíme na proužky. Česnek rozdrtíme a pažitku nakrájíme nadrobno. Zeleninu dáme do mísy, zakapeme olejem, osolíme, přidáme cukr, ocet a česnek.
Všechno dobře promícháme, necháme uležet a podáváme.