Patison je nenáročná zelenina, která dozrává už v první polovině léta. Podobně jako cuketa nám nabízí chutný materiál pro přípravu nejrůznějších jídel. Patison je francouzskou obdobou u nás tak často pěstovaných a oblíbených cuket.
Patison
Patison je kultivar tykve obecné (Cucurbita pepo var. patissoniana), její plod má tvar zploštělého bílého, žlutého, zeleného či oranžového disku jemně zvlněného na okrajích. Existuje řada druhů lišících se jak barvou, tak i tvarem. (Plody dalších kultivar tykve obecné jsou například oranžová dýně nebo cuketa, ale jejich příbuzný není baklažán (lilek) – ten patří do čeledi lilkovitých.)
Patisony se znovu vrací do našich zahrádek. Jejich pěstování má nesporné výhody. Jednak je to rostlina nenáročná, jednak nám tato zelenina nabízí minerály i vitamíny a na druhou stranu má málo kalorií, je tedy vhodnou součástí redukčních diet. Patisony mají velmi nízký obsah sodíku, proto jsou doporučovány lidem, kteří trpí srdečně cévními chorobami.
Pěstování patisonu
Za dobrých podmínek roste jako z vody a má mnoho plodů výborné chuti. Pěstují se ze semen setých brzy koncem jara do vlhké půdy nebo předpěstováním sazenic (v dubnu do zakořeňovačů, koncem května mladé rostlinky vysadíme na záhon). Jeho vegetační doba je 70 dní.
Do půdy bychom měli zapracovat vyzrálý kompost či granulované hnojivo. Mají se přihnojovat právě nejlépe kompostem, lze i umělými hnojivy.
Stanoviště – pěstujeme-li patison na záhonu zalitém sluncem, získávají plody příjemnou aromatickou chuť. Patizony jsou náročné na zálivku, mají rádi stálou vlhkost půdy, proto se doporučuje zalévat je raději méně, ale častěji (asi jako okurky).
Podobně jako cukety se vyplatí i u patisonů včasná sklizeň, protože později sklízeným plodům už tuhne dužina. Pak už se hodí především k pečení či plnění nejrůznějšími náplněmi. Každé 2 až 3 týdny porost prohlédneme a otrháme plody vhodné velikosti, tím také zajistíme další kvetení a růst nových mladých plodů. Pokud chceme plody déle skladovat, je lépe sklízet je ještě nedozrálé.
Plně vyzrálé malé diskovité plody, které připomínají létající talíř, můžeme využít také na podzimní výzdobu.
Vhodné kuchyňské úpravy
Dužina patisonu je spíše moučná, k přímé konzumaci se lépe hodí dozrálé patizony. Dají se jíst i se semeny a slupkou, syrové jsou vynikající do salátů. V kuchyni je upravujeme na mnoho způsobů: vaří se v páře nebo ve vodě, dusí se, smaží i pečou, mohou se nakládat do sladkokyselého nálevu.
Patison či patizon
Tato odrůda tykve je ve slovnících spisovné češtiny uváděna pouze v podobě patison s výslovností ´patyson´ i ´patyzon´.
- PATISSONIANA
- C.PEPO VAR. PATISSONIANA
- PATISON