Trnka je taková neobyčejně obyčejná dřevina s krásným bohatým kvetením. Na jaře je keř obsypán spoustou bílých květů. Vytváří neproniknutelné ploty s nepříjemnými ostny. Jejich rozložité trnité keře rostou na stráních a lákají kolemjdoucí k ochutnání. Kdo by neznal trnky: menší kulaté plody, které mají barvu borůvek – a ta trpká chuť v ústech, když neodoláme a vyzkoušíme.
Trnka s modravými plody
Trnka obecná (Prunus spinosa) – slivoň trnka je nenáročný trnitý rozložitý keř, který roste snad všude a většinou ve společenství, aby pak spolu vytvářely rozsáhlé pichlavé houštiny. Může dorůst do výšky 3 až 4 metry. Najdeme ji na pasekách, slunečních stráních, pastvinách, a to jak v nížinách, tak i na horách. Její domovinou je Evropa, ale i Asie a severní Afrika.
Trnky jsou příbuznými švestky, mirabelky a slívy. Na větvích trnky jsou viditelné trnité výběžky, jimž se říká kolce. Mladé větvičky jsou zelené, ochlupené, ale později mění barvu na červeno až šedo hnědou. Jsou velmi tvrdé, houževnaté a těžké – dřevo trnky se odedávna používalo hlavně na výrobu holí.
Dřevina začíná kvést brzy na jaře (od března až do května) a kvete opravdu bohatě, v tu dobu se její půvabné sněhobílé květy stávají ozdobou celé krajiny.
Plodem jsou modrofialové kulaté peckovičky se zelenavě žlutou dužinou a kyselou, velmi trpkou až svíravou chutí. Sbíráme je od konce září, ale nejlepší je trhat je až po prvních mrazících.
Trnka a její léčivé účinky
Bobule trnky mají tvar třešní, ale barvou se podobají borůvce a jejich léčebné využití je opravdu široké… Jsou cenným zdrojem vitamínů C, A, E; obsahují ale také třísloviny, glykosidy, pektin, ovocné kyseliny a další látky – nejlépe se uvolňují poté, co plody přejdou mrazem Jsou vhodné na nejrůznější zpracování. A protože mají trpkou chuť, konzumují se nejlépe jako čaj, likér nebo sirup a také jako víno. V léčitelství jsou ceněné nejen plody, ale i listy a bílé květy.
Jak využít nenáročnou cennou dřevinu (plody, květy i listy) trnky:
- celkově posilují organismus, čistí krev, podporují imunitu
- povzbuzují trávení, střevní peristaltiku, pomáhají při křečích ale také při nadýmání či zvracení
- zlepšují látkovou výměnu
- jsou užitečné při zánětech ústní sliznice nebo při bolestech v krku, při rýmě a zánětech dýchacích cest
- žvýkání plodů podporuje tvorbu slin
- mají dezinfekční, antioxidační a stahující účinky
- snižují krevní tlak
- známý je také diuretický účinek, využívají se při potížích s močením (květy) a pomáhají při ledvinových potížích a chorobách (listy)
- trnky také prospívají při zvýšeném stresu, podporují kvalitu pleti a blahodárně působí na ekzémy nebo lupénku