Obyčejná ale zároveň neobyčejná venkovská dřevina, kterou v přírodě běžně potkáváme a poznáme hned zjara podle množství bílých květů, a na které se koncem léta se objevují kulaté plody – ty však dozrávají až po prvních mrazech. Keř je velmi hustý, proto je vyhledáván pro tzv. eko i pro větší venkovské zahrady. Trnka v květu je považována za symbol života a smrti společně, protože květy se objevují v době, kdy keř ještě nemá listy.
Trnkový keř v zahradě
Trnka je nenáročný, všude rostoucí keř s léčivými plody vhodnými na různé zpracování, daří se mu na slunných místech, vápenatých půdách i na suchých stanovištích. Velmi často je trnka využívána jako živý plot, ale krásně působí i jako solitér.
Má ráda světlo, vyhovuje jí plné slunce, ale dobře roste i v polostínu.
Nevadí jí sucho ani mráz, je plně mrazuvzdorná.
Je však třeba občas jí zastřihnout – řez snáší velmi dobře. Provádíme jej každoročně na jaře.
Půda má být středně těžká a středně vlhká, hlinitopísčitá až hlinitá. Zálivka postačí jen střední.
Rychle obsazuje nová stanoviště a často vytváří rozsáhlé houštiny. Protože má dlouhé kořeny s mnoha výhony, může při nekontrolovaném růstu utlačovat ostatní vegetaci.
Plody se používají k výrobě marmelád, likérů, vína i v lidovém léčitelství; pro ptactvo jsou v zimním období vítaným zdrojem potravy.
Co si z trnky připravíme
Trnkový čaj na povzbuzení imunity
2 lžíce rozmačkaných trnkových plodů zalijeme 3 dl vroucí vody – necháme 15 minut louhovat. Přecedíme, plody vymačkáme, přisladíme medem a už si pochutnáváme.
Trnkový likér na dobré trávení
Co budeme potřebovat: 2 hrnky nasekaných trnek, 2 šálky medu, 6 až 8 tlučených hřebíčků, 1 lžička skořice, 3 tlučené badyány, ½ lžičky tlučených fenyklových semínek, ½ lžičky tlučených anýzových semínek, ½ lžičky nastrouhaného zázvoru, 1 litr domácí pálenky
Jak na to: Všechno promícháme, dáme do sklenice a zalijeme pálenkou. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat – každý den protřepeme, aby se léčivé látky uvolnily. Pak přecedíme a přelijeme do lahve. Užíváme 1× denně 1 malou skleničku.
Podzimní čajová směs pro vitalitu
Co budeme potřebovat: 1 lžíce plodů trnky, 1 lžíce šípků, 1 lžíce plodů rakytníku, ½ litru vroucí vody
Jak na to: Všechny přísady smícháme, přelijeme je vroucí vodu a necháme 15 minut louhovat, pak plody vymačkáme, přecedíme, nalijeme si do termosky. Vezmeme si s sebou třeba do práce a popíjíme během dne. (chuť této podzimní směsi můžeme vylepšit ještě kousem jablíčka a hrušky)
- TRNKY PO MRAZECH
- TRNKY
- TRNKA V ZIMĚ