autor Sanja565658

MONILIOVÁ HNILOBA JÁDROVIN A PECKOVIN

In Ovoce, Poradna by walsla

S houbovou infekcí se na svých zahrádkách setkáváme každý rok. Mnozí zahrádkáři však začínají  s touto nemocí ovocných stromů bojovat až po jejím vypuknutí. Pořídí si fungicidy – tedy přípravky proti houbovým chorobám… Ovšem výskyt tohoto onemocnění souvisí s poškozením povrchu plodů…

Plody a jejich poškození

Ovocné stromy pěstujeme, abychom získali krásné, zdravé a chutné plody. Ovšem jejich povrch může být poměrně lehce poškozen, a tím je připravena vstupní brána. Škody napáchá mrazivé počasí, mechanické poškození (např. hmyzem), ale infekční tlak může proniknout i zdravou pokožkou.
Nejčastější příčinou napadení spory obávané houby Monilinia se  stává poškození plodu housenkami obalečů (Cydia) – způsobující červivost plodů. Je tedy nutné napřed bojovat proti červivosti (proti obalečům), protože pokud plody poškozeny nebudou – většinou je moniliová hniloba ani nepostihne.

Obávaná monilióza

Monilióza neboli moniliová hniloba je choroba ovocných stromů, která se projevuje především napadením plodů a letorostů.
Hostitelské jádroviny této obávané houbové choroby jsou jabloň, hruška, kdoule, oskoruša a další. Mezi hostitelské rostliny moniliózy peckovin patří meruňka i broskev, švestka, třešeň, mandle

Moniliózu způsobují ji cizopasné houby rodu hlízenka (Monilinia). Může to být třeba h. chabá (M. laxa), ale většinou se jedná o h. ovocnou (M. fructicola), a ta je tzv. karanténním škodlivým organismem.
(Karanténní škodlivý organismus je organismus, jehož případný výskyt musíme povinně a neodkladně ohlásit, aby bylo možné provést patřičná karanténní opatření. Ohlašovací povinnost vyplývá ze zákona a nesplnění povinnosti je trestné.)

Houba přezimuje na mumifikovaných plodech, ale i na dalších napadených částech stromu (větvičky, okvětní stopky…). Během vegetace se nemoc rozšiřuje konidiemi (spory hub).
Infekci podporuje chladné a deštivé počasí a vysoká relativní vlhkost vzduchu.

Ochranná opatření

Bojujeme proti monilióze jádrovin:
je třeba zabránit škůdcům poškození plodů
chráníme je proti strupovitosti
důležitý je také správný řez – řezem odstraňujeme větve stromů, abychom prosvětlili jejich koruny
průběžně během vegetačního období odstraňujeme mumifikované plody
odborníci radí mumifikované plody ze stromů odstranit nejpozději při jarním řezu – a protože podhoubí může přerůstat i do dřeva, spálíme napadené plody i s kousky přilehlých větviček

Bojujeme proti monilióze peckovin:
během vegetačního období odstraňujeme poškozené plody i výhonky
důležité je odstraňování mumifikovaných plodů, které jsou zdrojem infekce peckovin
v následujícím vegetačním období volíme při výsadbě odolnější odrůdy