Prosinec je mezi lidmi všeobecně považován za období klidu a odpočinku. Přesto však zkušenější zahrádkáři vědí, že je možné věnovat se mnoha činnostem, i když je venku bílo a mráz. A to ani pomyslet na to, že jsme snad všechny práce nestihli během listopadu… Ale pokud by nám počasí přálo alespoň trošku. V letošním roce je meteorology slibován teplý konec měsíce!
Zima nemusí být jen bílá
Začátek prosince se zdál být mírný, ale zima a mráz nás přece jen letos rychle dohonily. Zahrada je sice zakrytá sněhem, ale nemusí být fádní bez barev. Bílý sníh a tmavá zeleň jehličnanů právě teď výrazně oživují bobule okrasných dřevin v barvě červené i oranžové či žluté. A existuje spousta druhů na výběr.
Ať už je to třeba skalník (Cotoneaster), cesmína (Ilex) nebo třeba hlohyně (Pyracantha) či rakytník řešetlákový (Hippophe rhamoides) nebo „stará známá“ růže (Rosa) se svými červenými šípky. Když se vydáme na zimní procházku, dobře si v parku prohlédneme zajímavé keře s barevnými bobulemi…pak si jistě do zahrádky vybereme nějakou vhodnou dřevinu.
Černý bez
Černý bez (Sambucus nigra purpurea) je stromek nebo keř mnoha barev, které se během roků postupně mění. Dříve jej vysazovali u každé chalupy, protože lidé věřili v jeho silnou moc. Věřili, že omlazuje tělo i duši, že dodává energii, životní sílu i chuť do života. Navíc v bezu prý sídlí dobří duchové, kteří zajistí radost a štěstí obyvatelům.
Bez má nádherné aromatické listy, na jaře bývají téměř černé, během léta mění postupně svou barvu na zelenou až bronzovou, s níž pak kontrastují zajímavá smetanově bílá až nažloutlá květenství s velkou spoustou pylu a specifickou vůní. Od poloviny léta až do poloviny listopadu dozrávají lesklé černé plody. Z nich se připravují vína, likéry, marmelády a džemy, zavařeniny, šťávy, dezerty, omáčky či povidla.
Jsou plné vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Používají se stejně jako květy (čerstvé i sušené) a mají vynikající léčivé účinky. Ne nadarmo se říká: Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.
Na co ještě nezapomeneme
Zkontrolujeme zazimované jezírko.
Prohlédneme uskladněné ovoce a zeleninu – podle potřeby prostory větráme.
Nezapomeneme i zazimované rostliny v nádobách, přiměřeně je zavlažujeme a odstraňujeme zaschlé, případně nemocné části.
Ještě jednou projdeme zahradu a kontrolujeme všechny nádoby, které zůstávají přes zimu venku. Nesmí v nich zůstat voda a stát by měly dnem vzhůru.