zdroj Pexels

POKOJOVKY – ČAS NA PŘESAZOVÁNÍ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Naše zelené krásky na jaře nabírají novou energii, probouzejí se k životu a ocení naši péči. Určitě budou potřebovat vydatnější zálivku a začneme také s přihnojením. Každá pokojová rostlina potřebuje občas vyměnit květináč, zeminu a doplnit živiny. I když pokojové rostliny nemusíme přesazovat každým rokem, může se stát, že viditelně neprospívají. Pak ani nečekáme na jaro a přistoupíme k přesazení okamžitě.

Jak často přesazovat

Každoročně přesazovat pokojovky není třeba u většiny z nich postačí jednou za dva až tři roky. Pokojové rostliny ztrácejí svěží barvy, mnohdy i listy, rostou jen pomalu, substrát je světlý, kořenový systém prorostl zeminou a ta je vyčerpaná. Podíváme-li se na dno nádoby, uvidíme kořínky prorůstající otvorem – to znamená, že nastal nejvyšší čas k přesazení rostliny.

Nádoba a substrát

V prodejnách najdeme širokou nabídku pěstebních substrátů. Zvolíme si ten, který je určen přímo pro pokojové rostliny, případně podle konkrétního druhu (substrát pro kaktusy, citrusy, orchideje…). Máme-li zahrádku, můžeme se substrát připravit vlastní. Stačí si zjistit nároky jednotlivých rostlin a složení substrátu jim přizpůsobíme. Odborníci to však nedoporučují kvůli možným choroboplodným zárodkům. Ale

Nádoba – květináč zvolíme vždy alespoň o 3 cm větší, aby měly rostliny dostatek místa. Existují však rostliny, kterým těsná nádoba nevadí, spíš naopak. Patří k nim třeba oblíbený zamioculcas, kalokvět… Takové azalky, bonsaje či kaktusy mají raději nádoby mělčí, a naopak do hlubších a užších dáme palmy.
Květináč by neměl být jen dekorativní, ale měli bychom věnovat pozornost materiálu, z něhož je vyroben. Plastový – zadržuje více vody, terakota – je vzdušnější, kov – vodí teplo… Dole musí mít odtokovou dírku, kudy bude voda odtékat.
Na dno nádoby dáme vhodnou drenáž (keramzit, střepy, kamínky), která zajistí, aby půda nezůstávala přemokřená.

Přesazujeme

Den před přesazováním postavíme květináče  (alespoň ty menší) s rostlinami do nádoby s vodou – nasáknou ji a jdou pak lépe vyjmout z původní nádoby. Pro rostliny to pak bude  menší šok. Odstraníme suché či žluté listy, případně seřízneme příliš vytáhlé stonky, očistíme rostlinu od prachu.
Připravíme si nový květináč – vložíme drenáž a vsypeme základní množství substrátu.
Rostlinu opatrně uchopíme za stonky a obrátíme kořeny vzhůru a vyklepneme z původního květináče. Někdy je třeba kořeny trohu zkrátit a očistit.
Do nové nádoby ji vsadíme tak, aby kolem kořenového balu a nahoře zůstal volný prostor. Volná místa dosypeme substrátem a rukou jemně upevníme.
Nově přesazenou rostlinku důkladně zalijeme – přebytečnou vodu necháme spodem vytéct.

A co větší rostliny? Velké rostliny se z květináče špatně vyndavají. Proto většinou opatrně (abychom nepoškodili kořeny) odebereme vrchní část zeminy (podle velikosti rostliny 5 až 8 cm) a dosypeme čerstvým substrátem.

Nově koupené rostliny… Pokud jsme si domů přinesli novou pokojovou rostlinu – většinou je zasazena v malém květináči a v lehkém rašelinovém substrátu. Proto je vhodnější i nově koupené rostliny hned přesadit do větší nádoby a výživnější zeminy.