zdroj Pixabay

ECHINACEA NA NAŠÍ ZAHRÁDCE

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Echinacea je známá rostlina s oblibou pěstovaná na našich zahrádkách, jimž přidává nejen na kráse. Svou popularitu získala díky půvabnému vzhledu, ale také díky svým léčivým účinkům. Tyto nenáročné trvalky se stanou chloubou každé okrasné zahrádky.

Echinacea – třapatka – třapatkovka

Třapatkovkatřapatka nachová (Echinacea purpurea) je vyšší trvalka všeobecně známá a pro své léčivé účinky oblíbená i odborníky uznávaná.
Tato rostlina pochází z Ameriky, kde byla vždy posvátnou bylinou Indiánů. Velmi dobře se jí však (díky mírnému teplému podnebí) daří i u nás. A v poslední době oblíbenost této trvalky díky novým kultivarům a jejich zářivým barvám vzrůstá.

Jak ji poznáme

Třapatka je trvalka se silným kořenem, z něho vyrůstá vzpřímená, drsná, silná a řídce větvená lodyha.
Echinacea může dosahovat výšky až 150 cm. Její kopinaté nebo vejčité listy jsou dlouhé cca 10 cm. Zajímavé jsou velké purpurové květy připomínající kopretinu; mohou mít různou barvu: bílou i žlutou, růžovou i bordó (podle druhu). Vyznačuje se tmavým vystouplým terčem v podobě pichlavého ježka, v němž najdeme semínka.

Pěstování

Určitě nám bude dělat radost v trvalkovém záhonu zalitém sluncem. Vynikne ve skupinové výsadbě – tak ji pěstovali už ve starých venkovských zahradách a měla v nich své významné postavení. Můžeme ji pěstovat samostatně nebo v sousedství jiných trvalek.

Je to rostlina zcela nenáročná. Kvete bohatě od léta do podzimu. A pokud je seřízneme, má tendenci znovu vykvétat.
Daří se jí na slunci, na stanovišti s chudší i kamenitou, středně výživnou půdou. (V polostínu bude sice růst, ale nebude dobře kvést.)
Echinacee postačí průměrná závlaha.
Množí se výsevem nebo vegetativně, kořenovými odkopky.

Léčivé účinky

Jsou rozmanité, přičemž se rostlina využívá celá. Nejúčinnější drogou je však (podle dosavadního bádání) kořen, potom květ a nakonec list. (Kořen se sbírá na podzim, po odkvětu rostliny.)

  • Mezi hlavní účinky patří schopnost posilování imunity.
  • Působí také jako přírodní antibiotikum, bojuje proti bakteriím i proti některým virům.
  • Nejčastěji se používá při nemocech z nachlazení a při chřipce.
  • Při zevní aplikaci účinně hojí rány a různá  zranění.
  • Osvědčila se i při žilní nedostatečnosti (hemeroidy, křečové žíly i bércové vředy) a musí se aplikovat vnitřně i zevně.

Tinktura

Nejvhodnější léčivou formou echinacey je tinktura – a můžeme si ji doma sami připravit!
Co budeme potřebovat: 100 g kořene nebo 115 gramů květu nebo 125 gramů listů, dále asi 500 ml lihu (50 až 60 procentní).
Postup a užívání: Surovina má být čerstvá – ze sušené drogy je menší účinnost. Vše louhujeme při pokojové teplotě a za občasného protřepávání 10 až 14 dní. Pak přefiltrujeme. Jako prevenci užíváme jednou denně (ráno nalačno) 1 čajovou lžičku. Při chřipkových epidemiích, kdy jsme ohroženi rozšíříme užívání také na večer. A pokud jsme onemocněli – pak bereme 1 lžičku každé 3 hodiny.