zdroj Needpix

KALENDÁŘ: DUBEN – CO VYSÉVAT A SÁZET

In Bylinky, Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Výsev a výsadbu zeleniny, květin i dřevin je třeba si dobře načasovat, abychom nic nepromeškali. Pokud někdy ještě přemýšlíme, kdy se má jaká zeleninu či květiny vysévat či vysazovat, můžeme si připravit jednoduchý přehled. A pak už nemusíme mít strach, že snad na některou rostlinku zapomeneme.

Co jsme stihli v únoru a březnu

V těchto měsících jsme prováděli první výsevy semínek, a předpěstovávali tak sazeničky. Tento časný výsev se vyplatí hlavně u raného salátu, celeru, brokolice, lilku, paprik i rajčata… Je vhodné také začít s cibulí, česnekem, petrželkou i ředkvičkami, ale na řadě je také hrách, kopr… Pro jarní výsadbu se už také připravily rané brambory.
Pro případnou izolaci – na ochranu proti chladu – se využívá jako izolace třeba netkaná textilie nebo bublinková folie…

Duben v zahradním kalendáři

Zelenina a bylinky

Na záhony už nyní můžeme vysévat téměř všechny druhy zeleniny, ať už je to třeba: mrkev, různé saláty, červená řepa, hrách, špenát nebo třeba asijská listová zelenina.
Protože jsme byli v předjaří pilní a nezapomněli, pak lze vysazovat předpěstované sazenice: salátu, brokolice, ale také naklíčené brambory či křen.

Duben je také ideálním měsícem k výsevu aromatických bylin.
Dáváme je na záhony nebo do vhodných nádob. Pokud se do toho pustíme, pak vyséváme např.: levanduli, oregano, tymián, majoránku, mátu, šalvěj, čechřici, roketu, kopr, estragon, rozmarýnu

Jsme-li šťastnými majiteli skleníku, kde skutečně nemrzne, pak tu lze v dubnu vysazovat předpěstované sazenice rajčat.

Květiny a trávník

Nyní můžeme vysévat i vysazovat všechny naše oblíbené trvalky, které kvetou v létě a na podzim.  Lze je také rozmnožovat dělením trsů.
A je právě také ideální čas k osazení skalky novými skalničkami.
Na vysazení čekají bambusy, okrasné trávy, kapradiny.

V dubnu také nastává nejvhodnější čas na založení nového trávníku.

Ovocné i okrasné dřeviny

Do konce tohoto měsíce je vhodné ukončit výsadbu jak ovocných, tak i okrasných dřevin.
Týká se to především tzv. prostokořenných sazenic, které potřebují před výsadbou důkladně namočit do vody.

Prostokořenné sazenice nejsou narašené, jsou ve vegetačním klidu. Nevypadají sice na první pohled vábně a „aktivně“, ale nemusíme se bát, vyrostou z nich nádherné rostliny plné květů a šťavnatých plodů. Tyto stromky a keře „zapěstované“ v kontejnerech můžeme vysazovat i později, ale bude třeba je vždy důkladněji zalévat, případně i chránit proti ostrému slunci.