zdroj Pexels

BYLINKY SI JEDNODUŠE VYPĚSTUJEME SAMI – 1/3

In Bylinky, Poradna by walsla

Jejich pěstování není složité, jsou to rostliny nenáročné a na zahrádce nám udělají radost nejen díky krásnému vzhledu. Bylinky používáme hlavně v kuchyních – některé recepty si bez nich nedovedeme ani představit. Ale ceníme si je také pro jejich léčivé účinky. Na zimu si je můžete nasušit nebo zamrazit a ledovými kostkami pak snadno dochutit polévky či omáčky.

Bazalka

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) – říká se jí také bazalénka, bazilika, bažalka… je jednoletá bylina se zelenými listy a bílými květy.
Pochází z jižní Asie, na našem kontinentě se pěstuje již od 16. století.
Pěstovat ji můžeme ve skleníku, v květináči na parapetu, na záhonku. Vysévá se vždy na jaře, na záhon ji vysadíme až ke konci května, protože je velmi háklivá na chlad.
Na záhoncích ji musíme chránit proti mlsným slimákům (proto je lepší pěstovat ji v nádobě). Dobře roste mezi rajčaty.
Bazalku můžeme pěstovat celoročně doma za oknem – vyhovuje jí jižní strana a zaléváme ji pouze do spodní misky.
Pokud ji budeme pěstovat venku, nesmí už mrznout. Má ráda slunce, ale prvních 14 dní ji necháme na ně zvykat, aby se nespálila.
Voňavé zelené lístky sbíráme ještě před květem – abychom tento čas prodloužili, včas zaštipujeme vrcholky rostliny.

Bazalka obsahuje silice, éterické oleje a další látky. Příznivě ovlivňuje dýchání, zklidňuje a podporuje chuť k jídlu i vylučování vody z těla. Její vůně podle starých léčitelů prý dovedla přivolávat lásku – a opravdu moderní medicína potvrdila, že její silice blahodárně působí na náš nervový systém.
Patří k nejoblíbenějším bylinkám – nepostradatelná je hlavně v italské kuchyni. Používají se čerstvé lístky: do zeleninových salátů, těstovin, rajčatových i masových pokrmech. Přidává se vždy až nakonec, aby neztratila svou specifickou chuť.
Můžeme je zamrazit do ledových kostek anebo nasekat a zalitou olejem uskladnit v chladničce.

Brutnák

Brutnák lékařský (Borago officinalis) prý podporuje naši odvahu – asi proto dávali křižákům před bojem jeho modré květy do nápojů. A moderní věda dokázala, že brutnák opravdu podporuje tvorbu adrenalinu – tedy hormonu „bojuj nebo uteč“.
Rostlina je poseta jemnými chloupky, pěstuje se ze semen (vyséváme v dubnu) jak v zahradě, tak i v květináči. Potřebuje plné slunce, půda má být propustná, středně těžká, dobře zavlažovaná. Lístky pak sklízíme podle potřeby (chceme-li je sušit, pak je sbíráme na začátku kvetení).

Pomáhá s neuropatií, záněty, premenstruačním syndromem, sezónními alergiemi, ale také při revmatismu, při depresi…
Borák – léčí kašel a podporuje hubnutí (zrychluje metabolismus).
Celá nadzemní část brutnáku je vynikající salátovou natí. Jednoduše si také můžeme připravit osvěžující nápoj – stačí rozmixovat nať s chladnou vodou a citronem.

Dobromysl – oregano

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) je tzv. divoká rostlina – bylinka s příjemně kořeněnou vůní a lehce nahořklou chutí. Jako koření se používají sušené drhnuté listy.
Je součástí středomořské i mexické kuchyně, ale především té italské, neboť je nepostradatelná při přípravě pizzy, rajčatových omáček, špaget, zeleninových salátů…
Této celkem nenápadné bylince se připisovala kouzelná moc – patřila mezi tzv. “svatojánské kvítí”, ochraňovala před nemocemi a uměla přičarovat lásku.
Pěstování je také velmi snadné – najdeme pro ni suché slunečné stanoviště, daří se jí i na skalce. Vyséváme ji na jaře, ale jednoduše se množí dělením.

Je také uznávanou léčivkou – má protizánětlivé účinky, pomáhá proti kašli i bolestech v krku, zlepšuje zažívání, používá se při vnitřních infekcích a střevních potížích. Kladně působí na naši psychiku, je účinná při migrénách. Používá se i zevně (obklady, koupele).