Abychom žili zdravě, musíme do našeho jídelníčku zařadit větší množství zeleniny i ovoce. Jak je však upravit, abychom si na nich pochutnali? Správně pokrmy připravit je prostě věda! Ale věřme, že nejpřirozenějšími ochucovadly jsou zahradní bylinky, jež si můžeme sami vypěstovat.
Kerblík
Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) patří (spolu s pažitkou, estragonem a petrželkou) k tzv. fines herbes „jemným bylinkám“. Jeho lístky (hladké nebo zkadeřené) obsahují 3 x více vitamínu C než citron.
Kerblík zlepšuje trávení, brání nadýmání a používá se při žlučníkových a jaterních dietách. Zápar z listů zjemňuje a zvláčňuje pleť.
Roste velmi rychle, za 5 týdnů po výsevu už se může sklízet. Semena vyséváme postupně. Na pěstování (v nádobě i na záhonu) není náročná – daří se jí v polostínu (na slunci rychle vykvétá), půda by měla být stále mírně vlhká.
Používají se čerstvé lístky. Do tepelně připravovaných pokrmů je přidáváme až na talíři. Vynikající jsou v salátech, pomazánkách, na obložených chlebíčcích…
Koriandr
Koriandr setý (Coriandrum sativum) je také známý jako čínská petrželka. Pochází se Středomoří a hojně se používá např. v arabské či indické kuchyni.
Obsahuje vitamíny a minerály, ale také látku „doidecenal“, která je dvakrát silnější než některá antibiotika, proto se jí také říká „lidový penicilin“. Podporujechuť k jídlu, zlepšuje trávení, má protikřečové účinky a považuje se za účinné ženské afrodiziakum.
Je to rostlina jednoletá, pěstuje se podobně jako petržel na zahrádce nebo v nádobě. Používají se především čerstvé listy (přidávají se do salátů, ostrých fazolových polévek…
Semena koriandru se používají při nakládání zeleniny a přidávají se do perníků.
Libeček
Libeček lékařský (Levisticum officinale) aneb “magi našich babiček” je silně aromatická bylina s výraznou chutí, pochází z Asie.
V kuchyni se používá jako koření nejčastěji do polévek, ale výborně ochutí nádivku, sekanou, omáčky i vařené brambory…
Nejrychleji se pěstuje z kořenových puků (ale je možné i ze semen), a to ve volné půdě i v květináči. Má rád plné slunce až polostín, půda může být běžná, humózní s dostatkem živin, zaléváme ho jen v dlouhotrvajících suchých dnech.
Působí močopudně – pomáhá při infekcích močových cest, má příznivý vliv na činnost žlučníku. Zlepšuje trávení, odstraňuje plynatost. Usnadňuje odkašlávání.
- KERBLÍK
- KORIANDR
- LIBEČEK
Lichořeřišnice
Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus) nebo také kapucínka je léčivá bylinka s dekorativními listy a nádhernými pestrobarevnými květy.
Pochází Jižní Ameriky, kde roste jako trvalka – u nás se však pěstuje jen jako letnička. Vyséváme ji koncem dubna a začátkem května, rychle se rozrůstá a dokáže vyšplhat až do 3 metrové výšky.
Obsahuje minerály i vitamíny. Indiáni ji vždy používali k léčení ran. Lichořeřišnice působí antibioticky a antisepticky. Podporuje trávení, užívá se při léčbě dýchacích a močových problémů. Stimuluje pleť i růst vlasů. Je účinná při léčbě zánětů nosní sliznice, při nachlazení i chřipce. Její semena působí proti hlístům. Pro léčebné účely se bylinka suší.
V kuchyni se používají čerstvé listy i květy. Hodí se do zeleninových i ovocných salátů, pomazánek, oživuje koktejly, pudinky, můžeme ji přidat do rizota nebo k těstovinám. Zelená poupata se nakládají do octa a používají pak jako kapary.
Rozmarýn
Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) léčí, ochraňuje i očišťuje.
Podporuje paměť i koncentraci a už starořečtí studenti si na zkoušky s sebou brávali větvičky rozmarýnu, aby jim pomohl. Dokáže stimulovat naše mozkové i srdeční funkce, tlumí stres, depresi, bolesti hlavy i migrénu a také zahání únavu. Dává se do skříní, aby chránil oblečení proti nežádoucímu hmyzu.
Je to stálezelený silně aromatický keř, který můžeme pěstovat v květináči i na záhoně. Pěstujeme jej ze semen nebo raději z polodřevitých řízků. Potřebuje plné slunce a vyhovuje mu humusová, vápenatá, propustná půda.
V kuchyni i v léčitelství se používají čerstvé i sušené listy, jednak k aromatizaci oleje, octa, dresinků, marinád…
- LICHOŘEŘIŠNICE
- ROZMARÝN