Kerblík je polozapomenutá bylinka, jež se v poslední době dostává opět do popředí zájmů i u našich kuchařů. Podobá se petrželce, má jemnou vůni po anýzu, zdobí různé pokrmy… a můžeme ji jednoduše pěstovat i doma. Například ve francouzské i v anglické kuchyni je tato nenáročná jednoletá rostlinka velmi populární.
Kerblík – třebule – stokláska…
Kerblík (Anthriscus) je rod rostlin z čeledi miříkovitých, tvoří jej asi 15 druhů – nejčastější a nejznámější je kerblík třebule (Anthriscus cerefolium).
Pochází z jižní Evropy, ale rozšířil se do zbytku pevniny, na sever Afriky, do východní Asie i do Ameriky. Říká se mu také stokláska, třebule, svinský kmín nebo třeba postní koření.
U nás roste většinou divoce. Je populární hlavně ve Francii – patří tam spolu s pažitkou, estragonem a petrželkou k tzv. „jemným bylinám“ (fines herbes), ale i v Anglii, kde ho nejvíce konzumují během Velikonoc. Také u našich předků to byla oblíbená postní bylinka, jež byla na jídelníčku hlavně na zelený čtvrtek. Přidávala se i do tvarohových koláčků, vyhlášená byla studená kerblíková omáčka podávaná k vařenému hovězímu masu.
Jedná se o jednoletou cca 50 až 70 cm vysokou rostlinu vonící po anýzu a petrželce. Listy se podobají světlejší petrželce a podle druhu jsou buď ploché, nebo zkadeřené.
Listy jsou jemným kořením – přidávají se i do teplých pokrmů (nejlépe čerstvé a až ke konci).
Pěstování
Pěstovat ho můžeme na záhonku i za oknem v nádobě.
Lesklé černé plody vyséváme na polostinné stanoviště – nesnáší však vyprahlé místo. Na slunci rychle vykvétá a rychleji odumírá.
Na půdu není vůbec náročný, jen by měla být stále mírně vlhká. Často se sám vysemeňuje.
Rychle se vyvíjí, takže za 5 týdnů už můžeme sklízet. Úrodu listů zvýšíme odřezáváním květních stvolů – (každé 2 až 3 týdny), po odkvětu totiž rostlina zasychá a odumírá.
Poměrně dobře odolává mrazu, takže ji můžeme vysévat do pařeniště a sklízet téměř po celou zimu.
Kerblík a zdraví
- Kerblík obsahuje například vitamíny (C, A), minerální látky (železo, hořčík), karoten…
- V Anglii uznávají kerblík jako bylinku čistící krev.
- Naši předkové často používali mastička z kerblíku – na otoky a vředy.
- Kerblík podporuje trávení, nálev pomáhá při potížích se zažíváním.
- Poradí si s detoxikací jater, žlučníku i ledvin. Je vhodný při dietách.
- Zlepšuje krevní oběh, upravuje vysoký krevní tlak.
- Má protizánětlivé účinky, doporučuje se při bronchitidě i při onemocnění kloubů.
- Roztlučenou rostlinku použijeme jako teplý obklad při léčení nejrůznějších zranění.
- ANTHRISCUS CEREFOLIUM
- AROMATICKÝ KERBLÍK
Využití v kuchyni
Používáme mladé a čerstvé lístky a rychle je spotřebujeme.
Kerblík je výborný je v různých pomazánkách, bylinkových máslech, omeletách, v dušené zelenině… Provoníme a dochutíme jím nejlépe už hotová jídla z masa, brambory, omáčky nebo polévky, ale ozdobit jimi můžeme i salát. Skvěle chutná na grilovaných masech.
Jak ho uchovat? Kerblík můžeme zamrazit v igelitových sáčcích, nebo v ledových kostkách – zachová si tak své aroma. Ale nedoporučuje se sušit, protože pak ztrácí svou chuť a typické aroma.