zdroj Pxhere

DOMÁCÍ HNOJIVO – PŘÍPRAVKY BEZ CHEMIE 1/II

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Péče o zahradu a rostliny … to je oč tu běží. A jednou z nejdůležitějších činností při pěstování plodin i květin je hnojení. Samozřejmě je jednoduché zajít si do zahradnických prodejen. Ale mohli bychom také zkusit zdravější variantu a využít domácí produkty či bioodpad z naší kuchyně. Poslouží nám bez chemie ke zdravé úrodě a současně i chrání rostliny před škůdci.

Bioodpad najdeme v kuchyni

V kuchyni najdeme neuvěřitelné množství materiálu, který můžeme využít právě při pěstování rostlin. A mnohdy si to přírodní bohatství ani neuvědomujeme.
Co lze tedy využít? Tak například slupky od banánů, vaječné skořápky nebo třeba kávovou sedlinu, kvasnice, zbylá minerálka, zbytky z košťálovin, voda z brambor, popel…

Banánové slupky

Banány i jejich slupky obsahují vitamíny i mnoho minerálních látek, které dodávají rostlině živiny, sílu i odolnost vůči škůdcům. Kromě draslíku (zajišťuje zdravý růst rostlin, zvyšuje jejich odolnost, posiluje kořenový systém – díky tomu pak mohou rostliny lépe absorbovat potřebné živiny, kyslík i vodu) a vápníku (podporuje a vylepšuje tvorbu květů) je to i hořčík (příznivě ovlivňuje tvorbu chlorofylu) nebo fosfor (ten vylepšuje květy rostlin).

Jak si jednoduše připravit hnojivo
Banánové slupky dobře omyjeme horkou vodou (zbavíme je případných zbytků chemikálií) a pak je nakrájíme na menší (asi 1 cm) kousky. Vložíme do připravené nádoby (sklenice) a zalijeme studenou převařenou vodou (na 3 slupky cca 1 litr). Necháme na chladném místě alespoň 3 dny macerovat.
Pak ředíme vodou v poměru 1:5 a směsí zaléváme rostliny doma, na balkóně i na zahrádce. Banánové hnojivo ocení plodová zelenina (rajčata, okurky…), kvetoucí rostliny (včetně orchidejí), ale i muškáty nebo růže. Ani pak slupky nevyhodíme – můžeme je rozprostřít kolem rostliny nebo je přidáme do kompostu.
(Slupky si také můžeme střádat do velké zavařovací sklenice, zalijme je vodou a po týdnu výluh používat jako hnojivo. Banánové slupky do sklenice s vodou doplňujeme a postupně jimi rostliny zaléváme.)

Vaječné skořápky

Skořápky obsahují vápník (podporuje kvetení) – jsou výborným hnojivem pro plodovou zeleninu (rajčata, papriky, lilek…). Chrání také květy před uhnitím.
Jestliže skořápky nadrtíme na větší kousky a nasypeme je okolo rostliny, vznikne ostrá překážka pro slimáky. Skořápkami také můžeme vylepšovat kompost.
Před použitím je pečlivě propláchneme, ideální je zahřátí v troubě (v mikrovlnce postačí 2 minuty) – kvůli zneškodnění případných bakterií.

Kávová sedlina – lógr

Mletá káva nám poslouží i potom, kdy jsme si pochutnali na svém oblíbeném nápoji. Využíváme ji také na hnojení některých rostlin. Sedlina z kávy totiž nabízí dusík (ten vyživuje půdu, a ještě přiláká žížaly, které půdu kypří), fosforu, draslík, železo, hořčík, chrom… prvky, které jsou nezbytné pro růst a zdraví některých rostlin. A zároveň káva také jako hnojivo podporuje odstranění těžkých kovů v půdě.

Postupně sbíráme kávovou sedlinu a necháváme proschnout, (ale použít lze i čerstvou. Pak ji buď přímo sypeme k rostlinám nebo ji v konvičce smícháme s vodou na zálivku.
Truhlíkovým a dalším letničkovým rostlinám můžeme lógr přimíchat do substrátu hned při výsadbě. Další nevyužitou kávovou sedlinu házíme do kompostu.

Lógr má lehce kyselé pH, a proto prospívá zvláště rostlinám, jimž vyhovuje kyselejší prostředí. Venkovní rostliny hnojíme cca 4 krát za vegetační období, určitě budou rády například: borůvky, azalky, rododendrony, hortenzie, kapradiny či vřesy, růže i trávník. Ale také zeleninu rajčata nebo jahody… Pokojové rostliny můžeme lógrovou zálivku použít jednou za půl roku, uvítají ji třeba orchideje (podpoříme tím kvetení), toulcovka, tlustice, vánoční kaktus, brambořík, filodendron, africké fialky