zdroj Pxfuel

DOMÁCÍ HNOJIVO – PŘÍPRAVKY BEZ CHEMIE 2/II

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Na vlastní zahrádce se většinou snažíme používat co nejméně přípravků chemických. Příprava jednoduchých domácích hnojiv je dostupná všem pěstitelům pokojových, balkonových i zahradních květin. Je vhodná pro drobné ovoce i zeleninu.

Bioodpad najdeme doma

I když se to nezdá, doma objevíme velké množství materiálu, které lze využít při přípravě přírodního hnojiva pro naše rostliny. Co lze tedy využít? Tak například slupky od banánů, vaječné skořápky nebo třeba kávovou sedlinu, kvasnice, zbylou minerálku, zbytky z košťálovin, vodu z brambor, popel

Vynikající směs pro hnojivo

Vhodným a finančně nenáročným hnojivem je mix, který si vyrobíme z kávové sedliny, banánových slupek a vaječných skořápek. Z běžného bioodpadu získáme jedinečné přírodní hnojivo – je to skvělá výživa pro květiny, plodovou zeleninu i pro ovocné stromy a keře.

Jak si připravit tekuté hnojivo
Čisté skořápky, nakrájené banánové slupky a kávovou sedlinu dáme do mixéru, přidám trochu vody a najemno rozmixujeme. Směs nalijeme do nádoby, doplníme zbytkem vody a necháme 2 dny louhovat. Uložíme ho do lednice a používáme jednou za 14 dní. Přilijeme do konve s vodou a rostliny zaléváme přímo ke kořenům.
Jak si připravit suché hnojivo
Čisté skořápky necháme pár hodin oschnout, pak je rozdrtíme (hmoždíř, mixér). Banánové slupky usušíme, nalámeme a rozmixujeme. Smícháme slupky, skořápky a kávovou sedlinu.
Směs používáme jako přídavek do půdy (stačí 1 lžíce).

Kvasnice či droždí

Ani příprava kvasnicového hnojiva není složitá. Postačí nám čerstvé droždí – použít lze i balíček sušeného. Jedná se o výživný produkt, který obsahuje vitamíny D i B, je bohaté na železo, měď a další látky, které jsou vynikající nejen pro rajčata, papriky, okurky.
Doporučuje se použít jej hned po výsadbě sazenic na záhon. Rostliny lépe zakoření a také rychleji a zdravě porostou. Sazenicím také zajistíme větší odolnost proti chorobám.

Jak na to
4 kostky droždí nasypeme do nádoby, přilijeme 1 litr vlažné vody a necháme kvasit při pokojové teplotě (nádobu neuzavírat!). Tekutinu musíme před použitím ještě ředit vodou – přilijeme 4 litry a můžeme zalévat rostliny nebo sazenice.
Nebo 3 sáčky suchého droždí (může mít i prošlou trvanlivost), 2 lžičky cukru a 1 l vody – promícháme a necháme do druhého dne kvasit. Směs pak smíchám s 5 litry vody a můžeme používat.

Voda z brambor nebo minerálka a košťáloviny

Když vaříme brambory a neosolíme je, můžeme pak vodu po zchladnutí využít také jako hnojivo – a to jak na pokojové, tak i na zahradní rostliny.

Pokud máme rádi minerální vodu, občas se stane, že lahev otevřeme a pak na ni nějak pozapomeneme. Chuť už není stejná, ale docela určitě bude vyhovovat našim rostlinkám doma i na zahrádce.

Jako super hnojivo pro rajčata objevíme jíchu ze zbytků košťálovin, které zůstávají při vaření. Obsahují vápník, fosfor, hořčík, draslík
Zbytky z květáku a zelí zalijeme studenou vodou a necháme macerovat, jíchou pak jednoduše používáme při zalévání rajčat. Jícha funguje jako vynikající hnojivo a zároveň i zvyšuje odolnost rostlin vůči chorobám.

Dřevěný popel

Topíme-li v krbu, kamnech či na ohništi dřevem, pak jistě víme, že i dřevěný popel je výborným hnojivem pro zeleninu. Obsahuje velké množství draslíku, vápníku, hořčíku i fosforu. Je ideální ve směsi s kompostem. Směs stačí jen promíchat a přidat k rostlinám.