zdroj Pxfuel

VYRÁBÍME SI VLASTNÍ HNOJIVA I OCHRANU

In Bylinky, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Máme-li zahrádku, neobejdeme se bez potřebných živin pro rostliny a také bez jejich ochrany. Můžeme si je samozřejmě koupit, ale tyto prostředky jsou jednak dost drahé, jednak nebývají k přírodě šetrné. Sáhnout po chemii je sice snadné… ale proč, když se je doma můžeme sami jednoduše a levně vyrobit. Proč si to tedy alespoň nevzkoušet?

Slepičinec – jak vyrobit účinné organické hnojivo

Jeho výroba je skutečně jednoduchá, velmi levná a zároveň ekologická. Našim rostlinám dodáme: dusík, fosfor i draslík či vápník. Výražně aktivuje půdní mikroflóru, přitom nevadí živočichům a působí v půdě dlouhodobě (i několik let). A protože je to hnojivo dlouhodobě působící – nepoužíváme ho tedy (jak bývá zvykem) jednou za 14 dní!

Postačí jediný slepičinec! Suchý trus vložíme do nádoby (nejlépe uzavíratelný plastový sud, který ukryje i silný zápach) a zalijeme vodou, aby byl slepičinec ponořený. Nádobu uzavřeme a necháme kvasit. Na slunném místě postačí cca 7 až 10 dnů, na chladnějším místě pak 2 až 3 týdny.
Vykvašená tekutina je velmi silná, musíme ji ředit v poměru 1:10.
Teprve tímto roztokem zaléváme nejen plodovou zeleninu i drobné ovoce (rajčata, jahody…), ale také kvetoucí letničky, muškáty, ovocné stromy i trávník. Neuvěřitelně blahodárně působí takto připravené hnojivo také na růže. Použít bychom ho mohli i na pokojovky, ovšem jeho zápach by nám „zřejmě“ dost vadil.
Slepičincem prolijeme půdu hned na jaře, pak ještě v létě… a další rok můžeme postup opakovat.

Přírodní ochrana rostlin

Před obávanými plísněmi a houbovými chorobami nám pomůže rostliny chránit například macerát či výluh ze známých běžně dostupných bylin.
Dobré zkušenosti přináší například heřmánek pravý (Matricaria chamomilla).
Macerát připravený z heřmánku a studené vody naředíme v poměru 1:5 a aplikujeme ke kořenům.
Heřmánkový odvar se má připravovat těsně před použitím. Posiluje růst rostlin (stříkáme jím celé rostliny) nebo také do něj můžeme (asi na 15 minut před výsevem) namočit osivo – semena dezinfikujeme a zároveň zvýší jejich klíčivost.

Skvělým ochráncem proti padlí, strupovitosti a rzi je známá přeslička (Equisetum arvense).
Výluh: asi 1 kg lodyh rozstříháme či rozřežeme na větší kousky, vložíme do nekovové nádoby a zalijeme 10 litry vody.
Při používání přesličky (ředíme 1:5) je důležitá pravidelná a preventivní aplikace (na listy plodové zeleniny i ovocných dřevin) – pak je skutečně účinná.

Na rajčata vyzkoušejme droždí

Abychom měli bohatou úrodu krásných rajčat, vyzkoušíme zajímavou, levnou a jednoduchou zálivku. Do nerez nádoby vložíme cca 10 g droždí, zalijeme 4 litry teplé vody a přidáme 2 lžíce cukru. Dobře promícháme a necháme kvasit 12 hodin – nejlépe přes noc, abychom už ráno mohli používat. Důkladně promícháme a použijeme jako zálivku rajčat.