autor Thomas Bresson

PHASEOLUS NEBOLI FAZOL

In Poradna, Zelenina by walsla

Fazol obecný, známý také jako fazol zahradní, je oblíbenou plodinou pěstovanou pro své chutné a výživné lusky. Pokud dodržíme její základní podmínky, zjistíme, že je tato teplomilná rostlina na pěstování nenáročná. Pěstování fazolu obecného je skvělým způsobem, jak si zajistit čerstvé a chutné lusky přímo ze zahrady. S dodržením základních pěstitelských pravidel a pravidelnou péčí je možné dosáhnout bohaté úrody, která potěší každého zahradníka.

Fazolové rady pro pěstování

Fazol obecný nebo také fazol zahradní (Phaseolus vulgaris) je jednoletá kulturní rostlina u nás dobře známá a také na zahrádkách velmi často pěstovaná. Pochází z tropických oblastí Ameriky (Jižní Amerika, Mexiko). Má své nároky, ale nemusíme se ničeho obávat – zvládne ji i pěstitel začátečník.
Vytváří stonky s tzv. ukončeným růstem (keříčkové formy) a stonky s růstem neukončeným (ovíjivé formy). Ovíjivé druhy dosahují až 3 metrů, jsou pravotočivé se střídavými trojčetnými listy, různě zbarvenými květy. Plodem fazole je lusk.

Výběr stanoviště a půdy

Fazol obecný vyžaduje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu bohatou na živiny. Půda by měla být mírně kyselá až neutrální (pH 6 až 7). Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem nebo dobře rozloženým hnojem, což zajistí dostatek živin pro růst rostlin.

Výsev a výsadba

Zahradníci si sazenice většinou předpěstují v interiéru. Semena vyséváme do malých květináčků nebo do sadbovačů (do hloubky 2 až 3 cm), nejlépe 2 až 3 týdny před posledními jarními mrazy.
V oblastech s mírnějším klimatem lze fazol vysévat přímo do záhonu po odeznění posledních jarních mrazů. Semena se vysévají do hloubky 3 až 5 cm v rozestupech cca 10 až 15 cm mezi jednotlivými semeny a 30 až 50 cm mezi řádky.

Péče o rostliny

Fazol obecný vyžaduje pravidelnou zálivku, zejména v období květu a tvorby lusků. Půda by měla být vlhká, ale ne přemokřená, aby nedošlo k hnilobě kořenů. Důležité je také přihnojování. Během vegetačního období je vhodné použít hnojivo s vyšším obsahem draslíku a fosforu, které podpoří tvorbu květů a lusků.
Tyčkové fazole potřebují oporu, po které se mohou pnout. Je možné použít tyčky, mříže nebo speciální pěstební konstrukce.

Sklizeň

Fazole obecné sklízíme postupně, jakmile dosáhnou požadované velikosti a zralosti. Lusky by měly být pevné a dobře vyvinuté, ale ještě ne příliš tvrdé.
Sklizeň se obvykle provádí ručně.

Ochrana proti škůdcům a chorobám

Fazol obecný může být napaden různými škůdci a chorobami, jako jsou mšice, roztoči nebo plísně. Preventivně je dobré rostliny pravidelně kontrolovat a v případě potřeby použít vhodné ochranné prostředky, například insekticidy nebo fungicidy.