Superovoce, o kterém jste už jistě něco slyšeli, nebo četli – přesto není na škodu si ho v období chřipek a nachlazení připomenout. Je to goji, nebo jak ji zná asi většina – kustovnice čínská.
U nás se konzumuje spíše v sušeném stavu a doporučuje se přidat ji do jogurtu s ovesnými vločkami či do koláčů.
Čerstvé bobule goji není jednoduché získat, vydrží totiž jen pár dnů. Sušené plody ale mají rovněž vysoký obsah cenných látek.
Bobule goji obsahují mnoho vitaminů A, B a C. I díky nim posilují imunitu, mají protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a podporují regeneraci buněk. Obsah zinku, železa a selenu pomáhá pleti, kostem i srdci. Snad i proto se často označují za původce čínské dlouhověkosti. Obsah látek v těchto drobných červených bobulích doplňují i aminokyseliny betakarotén – jejich podíl na rozjasnění pleti nebo zpomalení jejího stárnutí využívají stále více i kosmetické firmy.