zdroj Pxhere

MÁTA BY NEMĚLA CHYBĚT NA ŽÁDNÉ ZAHRÁDCE

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Máta je bylinka, která snad skutečně nechybí na žádné zahrádce a není proč se divit. Vždyť se jedná o krásně voňavou a zcela nenáročnou rostlinku, jejíž pěstování zvládne i naprostý začátečník, a o níž všichni víme, že je našemu zdraví prospěšná. Co bychom měli tedy o mátě vědět.

Aromatická máta

Máta (Mentha) je aromatická bylina, které se daří především na vlhkých místech (nejčastěji ji najdeme podél vodních toků, u bažinatých ploch, na loukách a na okraji lesa). Je to velmi odolná trvalka s dřevnatým oddenkem, která dorůstá až do výšky jednoho metru. Má ráda jak chladné, tak i teplé podnebí a stále si zachovává svou výraznou vůni i chuť. Právě podle pronikavé vůně a mentolově osvěžující chuti ji snadno a rychle v přírodě poznáme.

Pěstuje se téměř po celém světě a všude nachází své uplatnění jak v kuchyních, tak i díky svým léčivým schopnostem.

Neúnavná trvalka

Máta je odolná trvalka. Jwjí hladké nebo chlupaté listy se zoubkovaným okrajem jsou ve všech možných odstínech zelené. Drobné kvítky vytvářejí klasy a objevují se už v polovině léta – včely, motýli i další opylovači je prostě milují. Má dlouhé čtvercové stonky, které rostou vzhůru (výška 30 až 90 cm), ale později se sklápějí k zemi a rychle zakořeňují – tak se rostlina rozrůstá, kam jen dosáhne. Proto také při výsadbě musíme myslet na to, kam až jí dovolíme se šířit.

Mátové druhy

Existuje mnoho druhů (asi 20 druhů a více než 7 tisíc odrůd), mírně se od sebe liší svou chutí a vlastnostmi, ale také zbarvením a tvarem listů. Většina z nich pochází z mírných oblastí Afriky, Asie nebo Evropy či severozápadní Afriky, ale několik z nich pochází z Austrálie (M. australis) a Severní Ameriky (M. arvensis a M. canadensis).

Dva nejběžněji pěstované druhy jsou:
m. peprná (M. piperita) – obsahuje více mentolu než ostatní druhy – využívá se při výrobě žvýkaček a zubních past
m. klasnatá (M. spisata) – je původní rostlina máty, pochází ze Středomoří, mluví se o ní i v Bibli – je ideálním dochucovadlem cukroví, ale i zubních past, šamponů a mýdel
m. huňatá (M. rotundifolia) s chlupatými listy, sladší a jemnější chutí – používá se tisíce let v kuchyni i jako léčivka – ideální se hodí ke sladkým i exotickým jídlům a také sušená jako vůně ve směsi potpourri

Ovocné druhy máty

Můžeme se rozhodnou i pro máty „ovocné“ – jsou pak vynikající součástí nápojů, koláčů, ale i salátů či omáček.
K nejoblíbenějším patří
m. citronová (M. piperita citrata) (s nezaměnitelnou citrusovou vůní) má lesklé oválné listy a roste jako keřík – používá se čerstvá i sušená – říká se jí také bergamotová máta
m. ananasová (M. suaveolens ‘Variegata) – je určitě nejkrásnější ze všech kultivarů máty, má pestré listy a jemný krajkový vzhled
m. pomerančová (aroma listů připomíná kořeněné citrusy), která je ideální k přípravě nápojů i čajů
m. jablečná má vůni máty a jablka – hodí se na přípravu želé i do omáček
m. jahodová překvapí příjemnou chutí jahody a čokolády – používá se do koláčů a čajů